Προβολή του ντοκιμαντέρ: «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη»στη Χαλάστρα


Τη Δευτέρα 22/10.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» | Ελασσόνα – Σαραντάπορο – Σέρβια – Κοζάνη – Γιαννιτσά – ΧΑΛΑΣΤΡΑ – Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου» θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στις 18.30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Δημήτριος Κ. Χαντές», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Ελευθέρια της Χαλάστρας. Θα ακολουθήσουν προβολές στις 19.30, στις 20.30 και στις 21.30 την ίδια μέρα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.  

Ο φετινός εορτασμός των Ελευθερίων διοργανώνεται από τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τα παιδιά, για τους μαθητές, για όλη την τοπική κοινωνία του Δήμου Δέλτα, για όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αφορμή για τη συλλογή επιπλέον υλικού, κειμηλίων και τεκμηρίων σχετικά με τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Χαντές, ο εγγονός του μακεδονομάχου Αναγνωστόπουλου Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ο εγγονός του ξυλέμπορου Γράμπα Θεοχάρης Γράμπας, η εγγονή του Μαρκούδη Ρίτα Μαρκούδη, ο καθηγητής και ερευνητής Λεωνίδας Πλατανιώτης, ο δικηγόρος – ερευνητής ιστορίας Θεόδωρος Γκλαβέρης, ο π. Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μαριάνθη Δημοπούλου και ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

«Είναι μια σπουδαία προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά, με πολύ καλό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό διασώσαμε σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου υλικού σχετικά με το θέμα αυτό. Διασώσαμε επίσης και τη συλλογική μνήμη, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα αγνοούσε τις κρίσιμες λεπτομέρειες των ημερών μετά τη μάχη των Γιαννιτσών και πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, λεπτομέρειες που καθόρισαν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Τέλος δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα σχολεία του Δήμου Δέλτα ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα» δηλώνει ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.