Ξεκινούν οι παρεμβάσεις εξυγίανσης του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου


Κατόπιν συμφωνίας της Περιφέρειας με τους Δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Αρχίζει η υλοποίηση των πρώτων έργων εξυγίανσης και αποκατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στη συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη σύναψη διαβαθμιδικής σύμβασης ανάμεσα στους τρεις φορείς, για να αρχίσουν οι παρεμβάσεις, που προβλέπονται. Η εξυγίανση και αποκατάσταση εδάφους και υδάτων είναι η πρώτη φάση στο σχέδιο ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής, όπως προβλέπεται από το διασυνοριακό έργο Terra Med (η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2016 και παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα) και αποτελούν τμήμα του συνολικού σχεδιασμού για την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Η μελέτη που έγινε στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είχε αναδείξει σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων, ρύπανση του εδάφους σε πολλά σημεία ακόμη κι από βαρέα μέταλλα (χαρακτηριστική η περιοχή τα βυρσοδεψεία), εκτεταμένη υποβάθμιση από χωματερές, αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους, νιτρορύπανση, φυτοφάρμακα, άλλα απόβλητα, φαινόμενα καθίζησης στο Καλοχώρι, βιομηχανικά κτήρια κουφάρια, λύματα στο Δενδροπόταμο κ.ά.

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε: «Δε μείναμε στη μελέτη και την καταγραφή των προβλημάτων. Συνεχίζουμε στη βάση των ευρημάτων από ερωτηματολόγια, μεταξύ των οποίων κι από 200 επιχειρήσεις της περιοχής, γεωτρήσεις και αναλύσεις, ώστε να καταλήξουμε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο παράκτιο μέτωπο. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις παρεμβάσεων ιεραρχημένες. Πρώτο μέλημά μας είναι η εξυγίανση των υπόγειων υδάτων και η απορρύπανση που είναι απαραίτητο να γίνει από τα παλιά βυρσοδεψεία και τις εκβολές του Δενδροποτάμου και σε όλο το μήκος του δυτικού παράκτιου μετώπου».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει ανάδοχος, ενώ η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων έχει ορίζοντα τριετίας.

 

 

Πηγή: voria.gr