Όπως συζητήθηκε σε χθεσινή συνάντηση με το Δήμαρχο Δέλτα.
Η δυνατότητα παραχώρησης οικοπέδου στον Δήμο Δέλτα για την ανέγερση του Κέντρου Αίματος Βόρειας Ελλάδας συζητήθηκε σε σημερινή συνάντηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν η προϊσταμένη του γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα και η αν. πρόεδρος Μαρία Γκανίδου.
Πρόκειται για το δεύτερο πανελλαδικά τέτοιο κέντρο και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, η δημιουργία του οποίου εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αιμοδοσία.
«Ήταν πολύ θετική η συνάντηση και νομίζω πως θα προχωρήσουμε άμεσα», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, επισημαίνοντας τη βοήθεια στη συνεννόηση και στο να βρεθεί χώρος, που προσέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου κι έχει διερευνήσει και τις εναλλακτικές (πιθανούς χώρους του Δημοσίου και του υπουργείου Υγείας).
«Η ιδέα τους άρεσε πολύ (σ.σ.: στον Δήμο) και σ’ εμάς, καθώς είδαμε ότι πληροί τις προδιαγραφές, που είναι να έχει εύκολη πρόσβαση, να μην είναι μέσα στον αστικό ιστό για να μπορεί να μεταφέρει αίμα και δείγματα από τις γύρω πόλεις, που θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε μία πλήρη πρόταση προς τον δήμο που να λέμε τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο ζητούμε ώστε να το επεξεργαστούν και να προχωρήσουν και στο δημοτικό συμβούλιο», σημείωσε η κ. Ματσούκα.
Όπως εξήγησε, το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας θα έχει ουσιαστικά κάτω από την εποπτεία του τη μισή επικράτεια, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης των υπηρεσιών και των διαδικασιών της αιμοδοσίας υπό τη σκέπη ενός εθνικού συστήματος αιμοδοσίας.
«Η σημασία του είναι πολύ μεγάλη διότι με τη συγκεντροποίηση μπορείς να έχεις καλύτερο ποιοτικό προϊόν (αίμα και παράγωγά του) γιατί γίνεται στα κέντρα η όλη διαδικασία με μία εργοστασιακού τύπου παρασκευή παραγώγων (ελεγμένης και διακριβωμένης ποιότητας). Και, συγχρόνως, αυτό, δεμένο με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της αιμοδοσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονείται και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής του, θα μας δώσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα της χώρας στο τι χρειάζεται σε παράγωγα και σε αίμα για να μπορούμε να το προμηθεύσουμε στα νοσοκομεία», εξήγησε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε συλλογή αίματος ανά κάτοικο, σύμφωνα με την κ. Ματσούκα, γεγονός που «δεν το γνωρίζει σχεδόν κανείς και ηχεί περίεργο γιατί τα καλοκαίρια οι άρρωστοι με μεσογειακή αναιμία και πολλοί συμπολίτες μας που μεταγγίζονται συχνά δεν βρίσκουν αίμα», γεγονός που, όπως τόνισε, «είναι πολύ περισσότερο θέμα συντονισμού και διαχείρισης παρά αριθμού μονάδων αίματος» καθώς«στην πραγματικότητα συγκεντρώνουμε αίμα αλλά όχι μ’ έναν τρόπο που να είναι αξιοποιήσιμο κεντρικά».
Η συγκεντροποίηση που έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε καλύτερη γνώση των αναγκών των ασθενών και των νοσοκομείων σε αίμα και καλύτερη παρασκευή παραγώγων, με καλύτερες μεθόδους εργαστηριακής πρακτικής και αυτό φιλοδοξεί να κάνει και η Ελλάδα.
«Αυτό», ανέφερε η κ. Ματσούκα, «αφενός μεν παράγει πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακας διότι τον ίδιο εξοπλισμό αν τον πάρεις σε ένα μεγάλο κέντρο αντί σε 100 μικρά τον παίρνεις πολύ φθηνότερο και είναι και πολύ καλύτερος, αφετέρου δε η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος θα βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε όλη την αλυσίδα παραγωγής του αίματος, π.χ. τα αιμοπετάλια». Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας αξιοποιεί μόνο το 35% των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στα αίματα που συλλέγουμε, ενώ το 65% δεν απομονώνεται και δεν αξιοποιείται.
Το Κέντρο Αίματος αναμένεται, επίσης, να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής, όπου θα ανεγερθεί, ενώ καθοριστική αναμένεται η συμβολή του και στην εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς, όπως εξήγησε η κ. Ματσούκα, «το προσωπικό που είναι στις επιμέρους αιμοδοσίες σήμερα, και είναι λίγο, θα μπορέσει να είναι αρκετό ώστε να βγαίνει η δουλειά, ένα μέρος της οποίας θα συγκεντροποιηθεί στα μεγάλα κέντρα».
Πηγή: voria.gr