Σχέδιο για τις αμμοληψίες στον Αξιό ποταμό επεξεργάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου Δέλτα.

Τάξη στις αμμοληψίες από τον ποταμό Αξιό επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εκπονείται διαχειριστικό σχέδιο για τα φερτά υλικά, που θα δείξει από ποια σημαία θα μπορούν να γίνονται αμμοληψίες, ώστε να αποτραπεί και το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, συγκάλεσε σύσκεψη, διότι όπως τόνισε «από το 1932 όταν έγινε η εκτροπή της εκβολής του Αξιού για να μην υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των φερτών υλικών στον ποταμό. Έτσι, τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και τόσα χρόνια έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως και η κοίτη και τα φερτά υλικά».

Ο κ. Γιουτίκας είπε ότι απαιτείται να γίνει εκ νέου αποτύπωση για να προσδιοριστούν οι θέσεις από όπου θα επιτρέπονται οι αμμοληψίες κι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από ένα διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο θα κοστολογηθεί για να χρηματοδοτηθεί αν είναι δυνατόν από την Περιφέρεια.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται όπου υπάρχουν στενώσεις του ρου του ποταμού Αξιού, δηλαδή κυρίως στις γέφυρες, όπου συγκεντρώνονται τα φερτά υλικά και δημιουργούνται τελικά νησίδες στην κοίτη, οι οποίες με τη σειρά τους απογυμνώνουν τα αναχώματα. Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται τις πλημμύρες όποτε βλέπουν το ποτάμι να φουσκώνει, τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, θυμίζοντας ότι μόλις πριν δυο χρόνια, το 2015 το νερό είχε φτάσει στο χείλος των αναχωμάτων σε Κύμινα και Χαλάστρα… Ο δήμαρχος ζητάει από την πλευρά του έστω και προσωρινό καθαρισμό της κοίτης του Αξιού, μέχρι να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο και δοθεί λύση με τις αμμοληψίες.

Από την πλευρά του Κιλκίς και συγκεκριμένα του δήμου Παιονίας, σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, είναι σε λειτουργία τέσσερις αμμολήπτες, που δημιουργούν προβλήματα όμως διότι ο Αξιός μετατοπίζεται προς τη Μεσιά και πλησιάζει απειλητικά τα τοπικά αναχώματα. Αυτό, όπως είπαν τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού, γίνεται επειδή οι αμμοληψίες είναι άναρχες.

Τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ίδια σύσκεψη υποστήριξαν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κατασκευή αναβαθμού στην περιοχή του Άσπρου Κιλκίς για αρδευτικούς λόγους, ενώ το διαχειριστικό σχέδιο πρέπει να είναι συμβατό με το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής του ποταμού, που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Πηγή: voria.gr