Το Α.Π.Θ βρίσκεται σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων.
Στη 16η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών (Classics) κατατάσσεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τη Διεθνή κατάταξη της QS (QS World University Rankings) ανά θεματικό πεδίο για το 2018.
Ταυτόχρονα, στο πεδίο της Αρχαιολογίας, το ΑΠΘ συνεχίζει να κατατάσσεται στις υψηλότατες θέσεις 51-100.
Στις πιο σημαντικές επιδόσεις του ΑΠΘ συμπεριλαμβάνονται ακόμη: θέσεις 101-150 στα πεδία των Πολιτικών Μηχανικών και των Περιβαλλοντικών Επιστημών, θέσεις 151-200 στα πεδία της Αρχιτεκτονικής, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, της Γεωπονίας και της Δασολογίας.
Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με την QS, παρατηρείται μία σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ΑΠΘ. Το 2018 το ΑΠΘ εμφανίζεται σε 20 επιστημονικά πεδία της κατάταξης και συγκαταλέγεται μεταξύ των 200 κορυφαίων σε 7 από αυτά. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2017) υπήρξε άνοδος σε 10 επιστημονικά πεδία και ευρύτερες επιστημονικές περιοχές, 13 παρέμειναν σταθερά, ενώ 3 υποχώρησαν ελαφρώς. Τέλος, το ΑΠΘ κατετάγη το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ σε 9 επιστημονικά πεδία: Κλασικές Σπουδές, Αρχαιολογία, Ιατρική, Νομική, Γεωπονία και Δασολογία, Χημεία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Επιστήμες της Παιδαγωγικής
Σύμφωνα με την QS, η οποία το 2018 αξιολόγησε περισσότερα από 4.500 Πανεπιστήμια, οι επιστήμες Μηχανικών και Τεχνολογιών αναδείχθηκαν ως το κορυφαίο ευρύ επιστημονικό πεδίο (broad subject area) του ΑΠΘ (θέση 222), ενώ συγκριτικά με το έτος 2017, σημείωσε άνοδο σε 10 επιστημονικά πεδία, γενικά και ειδικά. Μάλιστα, σε 7 από αυτά βρίσκεται μεταξύ των 200 κορυφαίων και σε 2, όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των 100 κορυφαίων Πανεπιστημίων παγκοσμίως.
Για άλλη μια χρονιά αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται διεθνώς το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στο ΑΠΘ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λειτουργίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: voria.gr