Συστάθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού


Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Σάρκα και οστά έλαβε στη Θεσσαλονίκη η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού. Μεταποιητές και εκπρόσωποι παραγωγικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης και κατέληξαν στο σχήμα και τους σκοπούς της Οργάνωσης.

Η Γενική Συνέλευση θα αποτελείται από 20 μέλη και το ΔΣ από 10, πέντε μεταποιητές και πέντε συνεταιρισμούς, ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι εκλογές για τον καθορισμό των αξιωμάτων.

«Η Διεπαγγελματική ήταν μία αναγκαιότητα που πλέον έγινε πράξη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής.

Όπως είπε, ο βασικότερος στόχος είναι να αναδειχθεί το ελληνικό ρύζι στην ίδια την Ελλάδα. «Οι μισοί Έλληνες δεν ξέρουν ότι παράγεται ρύζι στην Ελλάδα. Έχουμε κάθε χρόνο 30 εκατ. τουρίστες, ενώ υπάρχουν και 3-4 εκατ. μετανάστες. Μιλάμε για μία αγορά 40-50 εκατ. καταναλωτών στους οποίους πρέπει να αναδείξουμε το ποιοτικό προϊόν που παράγουμε».

Με τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής η Ελλάδα «αντιγράφει» τις πρακτικές που ακολουθούν οι παραγωγοί ρυζιού στην Ιταλία, μία από τις κορυφαίες χώρες στον συγκεκριμένο κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αν θες να ανταγωνιστείς αυτούς που έχεις δίπλα σου πρέπει να τρέξεις μαζί τους ή τουλάχιστον να τους ακολουθήσεις. Έχουμε την ίδια και κάποιες φορές καλύτερη τεχνογνωσία από τους Ευρωπαίους ορυζοπαραγωγούς. Πρέπει να εξελιχθούμε και να οργανωθούμε. Μέχρι σήμερα για οποιοδήποτε θέμα του ρυζιού τρέχουμε 2-3 συνεταιρισμοί και όλο το βάρος πέφτει στη Χαλάστρα. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μεμονωμένα στις Βρυξέλλες για να διεκδικούμε προγράμματα για το σύνολο της χώρας. Η Διεπαγγελματική θα γίνει τα επόμενα χρόνια το χέρι που θα απλώσουμε για να πάρουμε αυτό που μας χρειάζεται», τόνισε.

Εξάλλου, οι Έλληνες παραγωγοί ρυζιού έχουν θέσει ως στόχο για τα επόμενα χρόνια το άνοιγμα σε χώρες της Μέσης Ανατολής

 

 

Πηγή: voria.gr