Τι είναι το οφσαϊντ αγάπη μου; – γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης


Τι είναι το οφσαϊντ αγάπη μου; – γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης

Η Καίτη κάθεται με τον άντρα της τον Βαγγέλη στην καφετερία. Η τηλεόραση δείχνει τον ΠΑΟΚ που δίνει κρίσιμο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ χάνει και ακούγονται κραυγές από τον Βαγγέλη αλλά και από όλους γύρω.

Η Καίτη προσπαθεί να καταλάβει την περιγραφή του σπήκερ αλλά και να δώσει λογικές εξηγήσεις στα συνθήματα του κόσμου μέσα στο γήπεδο αλλά και μέσα στην καφετερία.

-Τι είναι οφσάιντ αγάπη μου;

-Σταμάτα και χάνουμε ρε γαμώτο. Τι να σου εξηγώ τώρα και τι να καταλάβεις;

Μούγκα η κυρία.

Καταννοώντας το δράμα της Καίτης αλλά και όλων των γυναικών θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια μερικούς βασικούς ποδοσφαιρικούς όρους αλλά και συνηθισμένες ποδοσφαιρικές εκφράσεις. Παραθέτω ποδοσφαιρικούς διαλόγους και εξηγώ στις κυρίες ό,τι μπορεί να εξηγηθεί.

-Τι λες ρε. Αυτός ο Ζαμπά που πήραμε καλός είναι ή θα μας βγει κανένα παλτό;

Όχι κυρία μου, δεν θα φορέσει παλτό ο Ζαμπά καλοκαιριάτικα. Παλτό σημαίνει η μεταγραφή από την οποία πολλά περιμέναμε αλλά ‘’μάπα βγήκε το καρπούζι’’.

-Φιλάρα δεν βλέπω να κάνει παρέλαση ο Λουτσέσκου.

Εξηγώ. Ο Λουτσέσκου δεν είναι κάποιος ξένος που πήρε την ελληνική υπηκοότητα και ετοιμάζεται να παρελάσει στις 28 Οκτωβρίου αλλά ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ. Απλά ο φίλαθλος εκτιμά ότι με τα πρώτα άτυχα αποτελέσματα ο Λουτσέσκου θα απολυθεί πριν από τις 28 Οκτωβρίου.

-Πήραμε τον Βέρμπλουμ. Μεγάλο όνομα.

-Άσε ρε, να τον δούμε στο χορτάρι.

Όχι κυρία μου. Δεν θα βοσκήσει ο Βέρμπλουμ. Ο φίλαθλος εννοεί ότι ασχέτως ονόματος, πρέπει να περιμένουμε να τον δούμε πώς θα τα πάει στο χόρτο του γηπέδου και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα για την αξία του.

-Βλέπεις να βγαίνουμε φέτος στο τσου λου;

Το τσου λου δεν έχει καμία σχέση με την ‘’τσούλα’’ όπως αποκαλείτε καθεμιά που χαριεντίζεται με τον σύζυγό σας. Είναι η εκλαϊκευμένη συντομογραφία του τσάμπιονς λινγκ που είναι μια ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης.

-Πετάει η ομάδα. Θα το κουνήσουμε το σεντόνι, λέει ο σύζυγος.

Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό κυρία μου. Δεν εννοεί το σεντόνι του κρεβατιού σας αλλά το σεντόνι του τσάμπιονς λινγκ. Θέλει να πει ότι η ομαδάρα του θα μπει στους ομίλους του τσάμπιονς λινγκ. Συγχαρητήρια όμως για την φαντασία σας.

-Τζάμπα χάσαμε τους δυο βαθμούς. Ο Λεβαδειακός έπαιξε ταμπούρι και πήρε το 0-0.

Όχι και πάλι κυρία μου. Δεν είναι τα σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδειά που στήσανε πολεμίστρες εν έτει 2018. Η ομάδα του Λεβαδειακού έπαιξε πολύ αμυντικά και κατάφερε να πάρει την ισοπαλία.

-Πού να βάλεις γκολ ρε γαμώτο. Τα παγούρια στήσανε ένα λεωφορείο πίσω και άντε να περάσει η μπάλα.

Φυσικά και δεν υπήρξαν κάποια παγούρια που κουβάλησαν ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο γήπεδο της Τούμπας. Παγούρια ή παγουράδες είναι οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννενα οι οποίοι στήθηκαν και οι ένδεκα στην άμυνα σχηματίζοντας κάτι σαν λεωφορείο των ΜΑΤ.

-Καλά ρε συ δυο μέτρα οφ σάιντ ήταν το γκολ, δεν το είδε ο επόπτης;

Οφ σάιντ είναι όταν ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας την ώρα που φεύγει η πάσα από το πόδι του συμπαίκτη του, είναι πίσω από τον τελευταίο αμυντικό της αμυνόμενης ομάδας και … ουφ…κουράστηκα. Όποια κατάλαβε…κατάλαβε…

-Μπενάλτ ρε άχρηστε. Αφού του πήρε τα πόδια.

Πέναλτυ ή μπενάλτ (κατά τους πιο πρωτόγονους) είναι όταν ο αμυνόμενος ανατρέψει αντικανονικά τον αντίπαλο επιθετικό μέσα στη μεγάλη περιοχή ή όταν η μπάλα βρει το χέρι του. Με απλά λόγια, το 90% των φάσεων πέναλτυ είναι αμφισβητούμενες ή αλλιώς ‘’στην κρίση του διαιτητή’’. Απλώς όταν σφυρίζεται υπέρ της ομάδας μας είναι 100% μπενάλτ ενώ αν σφυρίζεται κατά της ομάδας μας λέμε ‘’αυτό δεν θα τόδινε ούτε ο Μαρινάκης’’ (ποιος είν’ αυτός; Αφήστε τα, μην τα ψάχνετε).

-Τον κλάδεψε ρεεεε…δώστου μια κίτρινη.

Δεν έβγαλε βέβαια κλαδευτήρι ο αμυντικός. Απλά μάρκαρε αντιαθλητικά τον επιθετικό και πρέπει ο διαιτητής να του δείξει κίτρινη κάρτα.

-Καλά ρε δεν βλέπεις ότι πήγε να του πάρει τα νιάτα. Αυτό είναι απευθείας κόκκινη.

Ο φίλαθλος εννοεί ότι ο αμυντικός με το τάκλιν πήγε να σκοτώσει τον επιθετικό και αξίζει κόκκινη κάρτα και αποβολή. Τι είναι το τάκλιν; Αφήστε το…άλλη φορά.

Και μια σύσταση. Όταν κυρία μου ακούτε τους φιλάθλους εν χορώ να λένε κάτι για τη μάνα του διαιτητή, αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουν κάτι για τη μανούλα του που εσείς δεν το ξέρετε. Απλώς είναι σχήμα λόγου για να πικάρουν τον ρέφερη.

-Σήμερα ο Γουάρντα έκανε παπάδες.

Όχι κυρία μου. Λάθος κατάλαβες και πάλι. Δεν έκανε κάτι με ιερείς ο Γουάρντα. Ούτε με τους παπάδες της τράπουλας. Ο φίλαθλος εννοεί ότι έκανε πολλά τσαλίμια με την μπάλα και ήταν πολύ καλός σ’ όλον τον αγώνα. Κάτι σας θυμίζει το όνομα Γουάρντα ε; Ναι, είναι αυτός ο Αιγύπτιος που είδατε στο διαδίκτυο σ’ ένα βιντεάκι να τραγουδά: ‘’Βρε λιμαχρινάκι, με πότσες φαρμάκι’’.

-Τον ήπιαμε φίλε

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύζυγος με τους φίλους του ήπιαν φραπέ κάπου αλλά η ομαδάρα τους έχασε πανηγυρικά.

Δεν ξέρω αν κατάφερα κάτι αλλά πολύ φοβούμαι ότι στον επόμενο αγώνα, στην πιο κρίσιμη στιγμή θα ξαναρωτήσετε τον σύζυγο:

-Τι είναι οφσάιντ αγάπη μου;