Tips για καλύτερη βαθμολογία στο πρόγραμμα ενίσχυσης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


 

Η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που θα κατατεθούν στο πρόγραμμα της ενίσχυσης των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας είναι συγκριτική και περιλαμβάνει:

  • έλεγχο πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής
  • έλεγχο της κατάστασης του δικαιούχου
  • έλεγχο ποιότητας, πληρότητας και ωριμότητας του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

 

Καθώς οι αιτήσεις στο νέο ΕΣΠΑ είναι πολλές, πιθανότητες επιτυχίας έχει μονάχα το επιχειρηματικό σχέδιο με την άριστη βαθμολογία

 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η ποιότητα, η πληρότητα και η ωριμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου θα καθορίσει τους επιτυχόντες της δράσης καθώς στα λοιπά βαθμολογικά κριτήρια δεν είναι δυνατή η παρέμβαση.(πχ ημερομηνία έναρξης ή ανεργίας, ύψος εισοδήματος κλπ).

Για το λόγο αυτό ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην σαφήνεια και την πληρότητα του επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο αποτελεί το πρώτο και μερικές φορές μοναδικό έγγραφο κείμενο που παρουσιάζει ολοκληρωμένα και με ρεαλισμό την επενδυτική πρόταση και τους στόχους του επιχειρηματία. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει μια άρτια εμπεριστατωμένη περίληψη της επιχειρηματικής ιδέας όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση, τα παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες ,την παραγωγική διαδικασία ,τον κλάδο , τον ανταγωνισμό και την αγορά στόχο όπου θα απευθύνεται το προϊόν/υπηρεσία.

Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις οικονομικές προβλέψεις των εσόδων και εξόδων της επιχείρησης με σαφή και ακριβή δεδομένα καθώς και στην περιγραφή με λεπτομέρεια των βασικά στοιχείων της επένδυσης αλλά και στην τεκμηρίωση των δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό το τι κεφάλαιο απαιτείται για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας και ποιές είναι οι προβλεπόμενες εισροές – εκροές σε βάθος πενταετίας.

Εξασφαλίζοντας λοιπόν την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου αυξάνεται η πιθανότητα συγκέντρωσης υψηλού ποσοστού βαθμολογίας οπότε και η πιθανότητα ένταξης της επενδυτικής πρότασης στο πρόγραμμα της χρηματοδότησης.

Επικοινωνήστε με την NorthGroup.gr για δωρεάν έλεγχο επιλεξιμότητας της επιχείρησης σας

 

Παπακίτσου Ελεάνα,

Business Consultant at Northgroup Consultants