Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στη Ρουμανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +


Στις 2/05/2022 και ημέρα Δευτέρα, τέσσερις μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Δ.Σ. Διαβατών επισκέφθηκαν το Radauti, πόλη της Ρουμανίας, βόρεια του Βουκουρεστίου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + με τίτλο “Growing up with values from storytelling” – “Μεγαλώνοντας με Αξίες μέσα από την αφήγηση”, συμμετέχοντας μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς και από τις 5 χώρες του προγράμματος στην 3η διεθνή συνάντηση διάρκειας μιας εβδομάδας. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Πολύχρου και Χαρούλα Μπελίδου, καθώς και οι μαθητές της έκτης τάξης, Βασιλική Γκούμα, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Κικάλα και Ελένη Φλώρου.

Την πρώτη μέρα, Τρίτη 5 Μαΐου, επισκεφτήκαμε το σχολείο. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή καθώς υπήρχαν μαθητές στην είσοδο του σχολείου για να μας προϋπαντήσουν. Στη συνέχεια, έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, όπου η κάθε τάξη μας υποδέχτηκε με τον δικό της τρόπο. Κατόπιν πήγαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Η μέρα στο σχολείο ολοκληρώθηκε με ομαδικά παιχνίδια, όπως κατασκευή παζλ, όπου οι μαθητές μας δούλεψαν ομαδικά, είτε σε ομάδες της κάθε χώρας, είτε σε μεικτές ομάδες με μαθητές διαφορετικών χωρών. Μετά το μεσημεριανό φαγητό επισκεφθήκαμε το εθνογραφικό Μουσείο (MUSEUL ETNIGRAFIC) στο Radauti. Εκεί, αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου, όπου είδαμε παραδοσιακές φορεσιές και εργαλεία καθημερινής χρήσης, οδηγηθήκαμε στο εργαστήριο βαφής πασχαλινών αυγών. Εκεί, αφού μας έδειξαν την τεχνική με την οποία σχεδιάζονται και βάφονται τα αυγά, ήρθε η σειρά των μαθητών μας να ζωγραφίσουν τα δικά τους πασχαλινά αυγά. Η ζωγραφική πασχαλινών αυγών αποτελεί παράδοση στη Ρουμανία και γίνεται με τον παραδοσιακό και συνάμα περίτεχνο τρόπο.

Τη δεύτερη μέρα, Τετάρτη 4 Μαΐου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Νερού (Aquatic Museum) στο Faliceni. Στο Μουσείο είδαμε σε προθήκες τη χλωρίδα και την πανίδα της Ρουμανίας καθώς και πολλά είδη ψαριών από όλο τον κόσμο. Ο ιδρυτής του, Mihai Bacescu, ήταν φίλος και συνεργάτης του Ζακ Υβ Κουστώ, με τον οποίο ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.Κατόπιν, επισκεφτήκαμε το κάστρο Neam Citadel. Το κάστρο χτίστηκε από τον Μολδαβό βασιλιά Petru Ῑ Musat το 1211-1225. Είναι ένα εντυπωσιακό κάστρο, χτισμένο σε ένα κατάφυτο λόφο, με εντυπωσιακή θέα, καθώς ήταν χτισμένο σε ένα κομβικό σημείο για να ελέγχει μια μεγάλη περιοχή στρατηγικής σημασίας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε μια πλινθόκτιστη αγροικία, χαρακτηριστικό δείγμα της περιοχής αλλά και της Ρουμανίας γενικότερα. Σε παράπλευρο οίκημα λειτουργούσε λαογραφικό μουσείο με ενδυμασίες της περιοχής αλλά και τα γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα. Στο τέλος της ημέρας επισκεφτήκαμε το ζωολογικό κήπο << DRAGOS VODA>> όπου το χαρακτηριστικό είδος είναι ο νεροβούβαλος. Στο ζωολογικό κήπο υπήρχαν και άλλα είδη της ευρύτερης περιοχής (ελάφια, παγόνια, ασβοί).

Την Τρίτη μέρα, Πέμπτη 5 Μαΐου, επισκεφτήκαμε ένα εργαστήριο κεραμικής στην πόλη Arginea. Εκεί, μετά την επίδειξη της τεχνικής από τον τεχνίτη, δοκίμασαν την τύχη τους και μερικοί από τους μαθητές μας στην κατασκευή διάφορων κεραμικών σκευών. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε σε ένα παλιό αλατορυχείο που τώρα λειτουργεί σαν μουσείο (MUSEUL SARII DIN BUKOVINA). Στο εσωτερικό του, που φτάνει σε βάθος τα 170 μέτρα, λειτουργούν τώρα ιερός ναός (αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα και με πολλά ελληνικά στοιχεία), αίθουσα χορού, αλλά και γήπεδο ποδοσφαίρου. Κατόπιν πήγαμε στο μοναστήρι Boronet Blue. Οι εξωτερικοί τοίχοι του μοναστηριού είναι γεμάτοι με αγιογραφίες και είναι βαμμένοι με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Το βράδυ είχαμε το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Η βραδιά ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τοπικό συγκρότημα αλλά και μαθητές του σχολείου. Ακολούθησε απονομή βραβείων και αναμνηστικών δώρων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων. Έγινε επίσης η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων μεταξύ των σχολείων.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου, τελευταία μέρα της επίσκεψής μας, επισκεφτήκαμε και πάλι το σχολείο. Στο γυμναστήριο έγινε επίδειξη χορών και παιχνιδιών από τους μαθητές του σχολείου. Ακολούθησαν ομαδικά παιχνίδια όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά, με κύριο χαρακτηριστικό την συνεργασία μεταξύ των μαθητών για την επίτευξη του στόχου. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο «Χάνσελ και Γκρέτελ» από μικρή ομάδα μαθητών του σχολείου. Ακολούθησε ξενάγηση με πιο χαλαρούς ρυθμούς στους χώρους του Σχολείου, κυρίως στην αυλή όπου ήταν και το σπιτάκι ERASMUS και το γεύμα προσφορά εκπαιδευτικών, αλλά και γονέων μαθητών του Σχολείου.

Κλείνοντας μπορούμε να πούμε ότι αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η υποδοχή, η διαμονή και η ξενάγηση από τους υπεύθυνους του προγράμματος του σχολείου Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu ήταν υποδειγματική. Ήταν όλοι τους φιλικοί, ευγενικοί και πάντα διαθέσιμοι να μας εξυπηρετήσουν.

 

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών για την αποστολή των πληροφοριών & των φωτογραφιών