Βόλτα στο Δέλτα του Γαλλικού. Πως, από που και πότε!


Βόλτα στο Δέλτα του Γαλλικού. Πως, από που και πότε!

Με τα πόδια, το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο, εσείς επιλέγετε

Μια πολύ όμορφη διαδρομή από την Σίνδο για το Δέλτα του Γαλλικού είναι αυτή που φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη. Μπορείτε να την ακολουθήσετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Υπάρχει και μια παρέα που χρησιμοποιούν τα άλογα τους για την βόλτα αυτή. Εμείς καθώς δεν έχουμε δικά μας άλογα και καθώς δεν υπάρχει κάποιος στην περιοχή που να νοικιάζει (πιθανή επιχειρηματική ευκαιρία) θα ακολουθήσουμε την διαδρομή με ποδήλατο.

Ποιά είναι η διαδρομή από την Σίνδο προς το Δέλτα του Γαλλικού;

Η διαδρομή ξεκινάει από την Σίνδο και ακολουθεί την οδό Μ. Αλεξάνδρου προς τον Γαλλικό ποταμό.

Μόλις περάσετε το βενζινάδικο (ΕΚΟ) στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο (είναι λίγο πριν το ποτάμι).

Ακολουθείτε τον χωματόδρομο και θα έχετε στα αριστερά σας το ποτάμι. Για όσους επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή και έχουν όρεξη από αναζήτηση, εδώ είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε.

Συνεχίζετε ευθεία και φτάνετε πλέον στο κομμάτι του δρόμου που έχει άσφαλτο, περνάτε κάτω από τον ΠΑΘΕ και συνεχίζετε ευθεία. Ο δρόμος θα γίνει ξανά χωματόδρομος. Εδώ αρχίζουν τα όμορφα. 

Εδώ θέλει απλά να έχετε όρεξη και μια φωτογραφική, θα δείτε δεξιά και αριστερά σας να σχηματίζονται μικρές λιμνούλες. Τις περισσότερες φορές θα δείτε και πανέμορφα πτηνά να κολυμπάνε στις λίμνες αυτές. Όσοι ακολουθούν αυτή την διαδρομή πρώτη τους φορά θα δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι υπάρχει κάτι τόσο όμορφο και τόσο κοντά στο αστικό ιστό της πόλης.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδρομή μέχρι την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Αυτή είναι μια μεγάλη διαδρομή και θα χρειαστείτε 1 με δύο ώρες με το ποδήλατο (με στάσεις) για να την απολαύσετε.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί την περιοχή ξανά, καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσετε με το αυτοκίνητο μέχρι το προορισμό (έτσι όπως φαίνεται στον χάρτη και από εκεί με τα πόδια να περπατήσετε μέσα στο Δέλτα).

Εναλλακτικά να ακολουθήσετε την διαδρομή όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, με το αυτοκίνητο και όταν περάσετε κάτω από τον ΠΑΘΕ, σε περίπου 300-400 μέτρα να αφήσετε το αυτοκίνητο και να συνεχίσετε με τα πόδια.

 

 

Το άρθρο αυτό δεν είναι πλήρης οδηγός της περιοχής. Περιγράφει διαδρομές που έχουμε ακολουθήσει εμείς και μας άρεσαν και θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Στείλτε μας και τις δικές σας προτάσεις με email στο [email protected] για να δημιουργήσουμε ένα πλήρη οδηγό της περιοχής. Ευχαριστούμε.

 

Δείτε παρακάτω την μπλε διαδρομή έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται στην σελίδα του φορέα διαχείρισης.

 

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – εκβολές Γαλλικού ποταμού – Δέλτα Αξιου

 

  • Απόσταση: 28 χλμ
  • Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα 30 λεπτά

Η περιοχή του Καλοχωρίου αποτελεί την πύλη του Εθνικού Πάρκου για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, μόλις δέκα λεπτά από το αστικό κέντρο, η άγρια ζωή δηλώνει δυναμικά την παρουσία της. Θαυμάστε την!

Στη λιμνοθάλασσα

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Birdwatching

Οι εκβολές του ποταμού Γαλλικού και η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου προσφέρουν την πιο κοντινή στην πόλη της Θεσσαλονίκης απόδραση στη φύση. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το περιπατητικό μονοπάτι μήκους 1 χλμ. που ξεκινάει από το Πάρκο Κερκύρας και συνδέει τον οικισμό του Καλοχωρίου με τη θάλασσα. Το χειμώνα θα δείτε συνήθως φοινικόπτερα και βαρβάρες, ενώ το καλοκαίρι «συχνάζουν» πολλά παρυδάτια πουλιά (τρύγγες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές κα). Η λιμνοθάλασσα είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή των καλαμοκανάδων, των αβοκετών και του θαλασσοσφυριχτή, αλλά και για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς τα αβαθή νερά τους προσφέρουν άφθονη τροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος σπάνιος φτερωτός επισκέπτης θα ξεστρατίσει από τη συνήθη πορεία του και θα κάνει την εμφάνισή του στη λιμνοθάλασσα, προκαλώντας «συναγερμό» στους φανατικούς ορνιθοπαρατηρητές.

H περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν, εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους, κατασκευάστηκαν παράκτια αναχώματα για την προστασία του ομώνυμου οικισμού.

Στις εκβολές του Γαλλικού

Στην περιοχή των εκβολών το ποταμού Γαλλικού έχει δημιουργηθεί από το 2007 το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού. Περιλαμβάνει μονοπάτια, κιόσκια ξεκούρασης, παρατηρητήρια και γεφυράκια δύο όμορφες, καθώς και δύο μικρές τεχνητές λίμνες, οι οποίες σφύζουν από ζωή: φαλαρίδες, κορμοράνοι, λαγγόνες, σπάνια είδη ερωδιών και το χειμώνα πάπιες, αργυροπελεκάνοι, φοινικόπτερα και κύκνοι, καλαμόκιρκοι και γερακίνες. Αν είστε τυχεροί μπορεί να εντοπίσετε τον κραυγαετό το καλοκαίρι, ενώ ο πανέμορφος ψαραετός κάνει την εμφάνισή του για λίγες μέρες, την εποχή της μετανάστευσης. Πάρτε με τα πόδια το μονοπάτι από τη μία λίμνη στην άλλα και χαρείτε την ηρεμία της διαδρομής, τα αρμυρίκια –ειδικά όταν ανθίζουν το Μάιο- και τα εκατοντάδες πουλιά.

Οι νεροβούβαλοι

βουβάλια_Γιάννης Κομπατσιάρης

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού ζει ένα κοπάδι εντυπωσιακών νεροβούβαλων, από τα τελευταία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εκτροφή των βουβαλιών είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα ζώα αυτά κινδύνευαν με εξαφάνιση. Μετά την ένταξή τους σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων οι πληθυσμοί τους άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι νεροβούβαλοι δεν αντέχουν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και γι αυτό περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό που τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους. Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και ενδείκνυται για τη ζαχαροπλαστική, ενώ το άπαχο κρέας τους θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό.

Η ομορφιά της παράκτιας ζώνης

Ετοιμαστείτε για μία μεγάλη διαδρομή και πάρτε τον παραθαλάσσιο δρόμο προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Δέλτα Αξιού. Κάντε μία στάση στη θέση Χηναρού για να απολαύσετε μία πολύ όμορφη θέα της Θεσσαλονίκης. Τους χειμωνιάτικους μήνες αναζητείστε θαλασσοπρίστες, λαμπροβούτια και βουτηχτάρια στο Θερμαϊκό. Από εδώ ξεκινά η «περιοχή Ραμσάρ», ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, όπως ορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τους Υγροτόπους.

πελεκάνοι_παράκτιο γαλλικού

Η υγροτοπική ζώνη που μεσολαβεί μεταξύ της θάλασσας και των καλλιεργειών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά και τους άλλους οργανισμούς που φιλοξενεί, αλλά και για τους ανθρώπους, καθώς προστατεύει από τη διάβρωση και τις πλημμύρες και εξισορροπεί την αλατότητα του εδάφους και προστατεύει τις καλλιέργειες.

Στις γκιόλες με νερό που θα συναντήσετε στα δεξιά σας συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί παρυδάτιων (αβοκέτες, καλαμοκανάδες, σφυριχτές, τρίγκες), ενώ λίγο πιο πέρα, στις νησίδες του παράκτιου τμήματος βρίσκεται το «βασίλειο» των μαυροκέφαλων γλάρων. Εδώ είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες αναπαράγεται αυτό το σπάνιο είδος.

Προσοχή! το χειμώνα συνήθως η διέλευση από κάποια του δρόμου παράκτιου αναχώματος μπορεί να γίνεται μόνο με οχήματα 4Χ4.
Φτάνοντας στο εκκλησάκι το Άη Νικόλα έχετε την επιλογή να επιστρέψετε στην Εθνικό Οδό διασχίζοντας την περιοχή με τους ορυζώνες ή να ακολουθήσετε την δεύτερη προτεινόμενη διαδρομή.

Πάμε και με λεωφορείο!

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή του Καλοχωρίου και με λεωφορείο του ΟΑΣΘ από τη Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο 40 ξεκινάει κάθε μισή ώρα περίπου πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Για να πάτε Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού κατεβείτε στη στάση «Β΄ Δημοτικό» και περπατήστε τα υπόλοιπα περίπου 2 χλμ. ως την Β’ Πύλη του Πάρκου. Για να πάτε στη Λιμνοθάλασσα κατεβείτε στη στάση «Μιλτιάδου» και συνεχίστε ευθεία ως το Πάρκο Κερκύρας.

Tips:

  • Ανεβείτε στο παρατηρητήριο της βόρειας λίμνης και μετρήστε από ψηλά τους ερωδιούς και τους κύκνους που βλέπετε.
  • Οι εκβολές του Γαλλικού προσφέρονται για ψάρεμα. Προσοχή! Όχι το Μάιο και όχι με απαγορευμένα εργαλεία.