Βράβευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ένατο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό στην Πορτογαλία
Το δεύτερο βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού κατέκτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή της με τίτλο “Thessaloniki Biennale of Contemporary Art: Old Intersections – Make it New” στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Guimaraes (Γκιμαράες) της Πορτογαλίας.
Το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τον πολιτιστικό τουρισμό που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN (European Cultural Tourism Network) είχε ως θέμα – τίτλο «Άυλη κληρονομιά – Ένα ασύγκριτο κεφάλαιο για μία βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη» (“Intangible Heritage – Incomparable Asset for Sustainable and Responsible Tourism Development»). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου ανάπτυξης και προβολής βιώσιμου και υπεύθυνου πολιτιστικού τουρισμού CHRISTA – Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism, που έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε το δεύτερο βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού, για τη συμμετοχή της με τίτλο “Thessaloniki Biennale of Contemporary Art: Old Intersections – Make it New”. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Περιφέρεια Vidzeme της Λετονίας και το τρίτο βραβείο η Περιφέρεια Καταλονίας της Ισπανίας. Το βραβείο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές αφιερώνοντας το βραβείο στους νέους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη Biennale της Θεσσαλονίκης κάθε δύο χρόνια, αναβαθμίζοντας τη σύγχρονη τέχνη της πόλης. Ο κ. Θάνος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει τη Biennale καθώς και τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.).
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου, έχοντας μόλις κερδίσει ένα ακόμη βραβείο, από την επιτυχή συμμετοχή μας στο ένατο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό στην Πορτογαλία. Πρόκειται για μία ακόμη επιβράβευση των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλουμε με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεντρικής Μακεδονίας και την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας, σε αρμονικό συνδυασμό με τις δράσεις προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Η πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία μας αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο του πολιτισμού και των τεχνών που συνυπάρχουν και διαλέγονται δημιουργικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν τα πιο ισχυρά μας πλεονεκτήματα και «όπλα» στον αγώνα μας να δημιουργήσουμε μία μοναδική τουριστική εικόνα και να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η Ελλάδα είναι γεμάτη από κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλυφθούν καθώς και να προάγουν την ιδέα ενός υγιούς οικολογικά, φιλικού και βιώσιμου τουρισμού και τρόπου ζωής. Πολύ περισσότερο σήμερα, που βρισκόμαστε σε χρόνια κατά τα οποία οι ξένοι επισκέπτες δείχνουν να επιλέγουν και πάλι την Ελλάδα. Εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση και η ικανότητα στο μάνατζμεντ της «μεγάλης εικόνας». Εθνικός στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του έτους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση και προβολή συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων διεθνούς ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων. Η συνέπεια και η συνέχεια αποτελούν τα κλειδιά για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου.
«Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ένατο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικού Τουρισμού ολοκληρώθηκε με μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση. Κερδίσαμε το δεύτερο βραβείο για τον καλύτερο ευρωπαϊκό προορισμό βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού και παρουσιάσαμε, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό, τα πιο σπουδαία στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της και τη φήμη της ως “χωνευτήρι πολιτισμών”. Το βραβείο αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πραγματική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Παρουσιάσαμε τη διοργάνωση Biennale της Θεσσαλονίκης ως υπόδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα της σύγχρονης τέχνης και ανταλλάξαμε χρήσιμες εμπειρίες και απόψεις πάνω σε καίρια θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης της πολιτιστικής παράδοσης. Κάναμε ένα ακόμη δυναμικό βήμα για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.
Το νέο έργο CHRISTA αποτελεί συνέχεια του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014, με επικεφαλής τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και εταίρο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG IVC. Στη φετινή συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, το οποίο γίνεται επίσης υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ECTN, παρουσιάστηκαν οι εννέα προορισμοί και το πλαίσιο της συνεργασίας τους σε τέσσερις θεματικές ενότητες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», «Καινοτομία και Ψηφιοποίηση», «Επεξηγηματικά μέσα και Βιομηχανική κληρονομιά» ενώ προτάθηκε να επιλεγεί μία επιπλέον θεματική ενότητα με τίτλο «Θαλάσσια και Ναυτική κληρονομιά». Τονίστηκε, επίσης, η σημασία του πολιτιστικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη και τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της διαπεριφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο του έργου CHRISTA, με την ουσιαστική συνεισφορά του ECTN στη διάδοση των αποτελεσμάτων πέραν της σύμπραξης και με παράλληλη ενημέρωση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) και UNESCO.
Επικεφαλής του έργου CHRISTA είναι η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και εκτός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν η Περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας, η Περιφέρεια Βάστρα Γκόταλαντ της Σουηδίας, η Επαρχία Γρανάδα της Ισπανίας, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Βίντζεμε της Λετονίας, η Ένωση Δήμων Άβε Γκιμαράες της Πορτογαλίας, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Επαρχίας Σίμπιου της Ρουμανίας και ο Δήμος Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για τον πολιτιστικό τουρισμό παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δέκα διακρατικών εταίρων του προγράμματος CHRISTA καθώς και εκπρόσωποι εννέα χωρών, των Πανεπιστημίων Βαρκελώνης και Γκιμαράες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς πολιτισμού και τουρισμού της Πορτογαλίας. Συμμετείχαν, ακόμη, στελέχη της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG IVC, ειδικοί σε θέματα τουριστικού σχεδιασμού, πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβάσιμου τουρισμού, επικοινωνίας, μάρκετινγκ, έρευνας και πολιτικών ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του συνεδρίου προβλήθηκαν video-μηνύματα της εκπροσώπου του Ευρωκοινοβουλίου Ana-Claudia Tapardel και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης (DG Growth) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Carlo Corazza. Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παρουσιάσεις εκπροσώπων της Europa Nostra, της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Βιώσιμο και Ανταγωνιστικό Τουρισμό (NECSTouR).