Ζητούν την ψήφο ως υποψήφιοι Δήμαρχοι για να γίνουν Αντιδήμαρχοι


Γράφει ο Πασχάλης Αραμπατζής -φοιτητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ


Η αποτελεσματικότητα μιας αιρετής διοίκησης εξαρτάται από το εκλογικό σύστημα. Αυτό είναι ο κανόνας που μετατρέπει την ψήφο σε έδρα. Στις εκλογές του Μαΐου το εκλογικό σύστημα θα είναι η απλή αναλογική. Βασισμένη στην αρχή της ισότητας της ψήφου, η απλή αναλογική μετουσιώνει τη δύναμη της ψήφου σε ανάλογο αριθμό εδρών. Το πνεύμα του νόμου είναι να δυναμώνουν συνεργασίες ανάμεσα σε Δημοτικούς συνδυασμούς όταν δεν εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα αυτά είναι προς μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση των πολιτικών διεργασιών μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Η ποιότητα όμως της δημοκρατίας, απαιτεί από το δημότη να είναι ενημερωμένος, διαφορετικά υπάρχει «αποπλάνηση» από τους υποψηφίους με αποτέλεσμα την εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

Όμως ας δούμε ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα από μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες προκύπτουν από αυτό το εκλογικό σύστημα.

Πρώτον: ότι, περιορίζεται η δυνατότητα απόδοσης ευθυνών από τους πολίτες στη Διοίκηση του Δήμου.

Δεύτερον: ότι, δεν είναι δυνατό, να εφαρμοσθούν εκ διαμέτρου αντίθετα προεκλογικά προγράμματα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι, θα υπάρξει ανακολουθία των προεκλογικών προγραμμάτων των συνδυασμών.

Τρίτον: ότι, οδηγούμαστε σε ένα σφετερισμό αμειβομένων θέσεων, εξαργυρώνοντας την ψήφο του εκλογικού σώματος, που αγγίζει τα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Ο δημότης με την ψήφο του αξιώνει να ασκηθεί με «λευκή επιταγή» Διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον υποψήφιο Δήμαρχο, που επιζητεί τη «λευκή επιταγή» για να διοικήσει. Αυτό που πρέπει να λάβει σοβαρά ο ψηφοφόρος ώστε να δώσει αυτή τη «λευκή επιταγή» είναι, αν ο υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό του πληρούν τις προϋποθέσεις για να διοικήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση εξαιτίας του εκλογικού νόμου θα ψηφίζουμε κάποιον για Δήμαρχο και μετεκλογικά θα τον βλέπουμε Αντιδήμαρχο ή σε κάποια αμειβόμενη θέση, εξαργυρώνοντας την ψήφο μας. Δυστυχώς σε αυτή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε στο Δήμο μας, η παρουσία επτά υποψήφιων Δημάρχων οδηγεί σε αυτό το τραγικό συμπέρασμα.