Αυτήν την ευθύνη (ποινική) ποιος θα την αναλάβει;
Άρθρο – Πρόταση για το νερό στην Δ.Ε. Αξιού από τον Γρηγόρη Τζήγκα
Επανερχόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις μου (τι γίνεται με το νερό στη Δ.Ε. Αξιού, DELTA NEWS 7-3-2018 και αλήθειες και ψέματα για το νερό, DELTA NEWS 30-3-18) και μετά πλέον και τις απαντήσεις της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Αρβανιτίδη, θέλω να επισημάνω τα εξής.
Εδώ και πάνω από τρεις μήνες από τότε που ανακινήθηκε το θέμα, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα έχει επιδεινωθεί (βλέπε μαύρο νερό στα Κύμινα αυτές τις μέρες που δείχνει ότι εκτός των άλλων υπάρχει πρόβλημα και με τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης). Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στη μη απομόνωση και κατάργηση ορισμένων σωλήνων ύδρευσης και μάλιστα αμιάντου όταν έγινε η αλλαγή των σωλήνων. Ούτε και αυτό που δεν έχει μεγάλο κόστος δεν έκανε η Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα σε κάθε βλάβη ή διακοπή να παρουσιάζονται αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα.
Η προοπτική που διαγράφεται από εδώ και πέρα για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στάσιμη και χωρίς κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το μέλλον.
Και σ’ αυτό έχουν συντελέσει λίγο πολύ επί σειρά ετών όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, Δήμαρχος, και ΔΕΥΑ, Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Υπουργείο Υγείας.
Ο Δήμαρχος και η ΔΕΥΑ ως πρώτου βαθμού υπεύθυνοι που πέρα από την παραδοχή του προβλήματος επιδεικνύουν μία πλήρη αδράνεια στο να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με το θέμα (μη επεξεργασία μελετών και προτάσεων με τεκμηριωμένο οικονομοτεχνικό περιεχόμενο, μη αξιοποίηση προγραμμάτων της Περιφέρειας που τρέχουν κάθε χρόνο μέσα από το ΕΣΠΑ και μάλιστα με προτεραιότητα σε θέματα πόσιμου νερού, όπως αυτό που έληξε τον Μάρτιο, πλήρης απουσία ενημέρωσης των καταναλωτών για την ποιότητα του νερού κλπ.).
Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ως δευτέρου βαθμού υπεύθυνη που πέρα από την απαγορευτική διάταξη που εκδίδει κάθε χρόνο για τη χρήση του νερού και τείνει να γίνει θεσμός χωρίς αντίκρυσμα, αρνείται να αναλάβει, όπως εκ του νόμου οφείλει, τον έλεγχο της λήψης μέτρων από την ΔΕΥΑ για τη διόρθωση του προβλήματος. Αλήθεια, τι έκανε όταν γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι τα εξυγιαντήρια της περιοχής δεν λειτουργούσαν εδώ και πάνω από ένα χρόνο και τι έκανε για την γνωστοποίηση των επικίνδυνων παραμέτρων του νερού στους καταναλωτές – δημότες ;
Το Υπουργείο Υγείας, ως τρίτου βαθμού υπεύθυνο που δεν ασκεί τη εποπτεία και τον έλεγχο που πρέπει στους προηγούμενους φορείς, όσον αφορά την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του νερού και τα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν.
Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή όλοι μπορούν να θεωρούν κατά την άποψή τους ότι έχουν κάνει το καθήκον τους, ότι δεν έχουν καμιά άλλη ευθύνη και ότι είναι «καλυμμένοι».
Η ΔΕΥΑ και ο Δήμαρχος γιατί κάνουν αναλύσεις νερού και ζήτησαν με πρόσφατο έγγραφό τους, εντελώς πρόχειρο και ατεκμηρίωτο, από την ΕΥΑΘ την ενίσχυση με επιπλέον 7000 κυβικά νερού ημερησίως, θεωρώντας ότι «βγήκαν από την υποχρέωση».
Η Διεύθυνση Υγείας γιατί εκδίδει κάθε χρόνο απαγορευτική απόφαση για τη χρήση του νερού, άρα «βγαίνει και αυτή από την υποχρέωση» και το Υπουργείο Υγείας γιατί «παρακολουθεί» το θέμα και τα στοιχεία που του παρέχονται και «δίνει οδηγίες» για την επίλυση του προβλήματος.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά κι ενώ όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται το πρόβλημα δίνοντας ο ένας οδηγίες στον άλλον, το πρόβλημα για τα χωριά μας παραμένει και επιδεινώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την υγεία μας και τη ζωή μας.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο από ότι εμφανίζεται. Και σ’ αυτές ακόμα τις μετρήσεις και δειγματοληψίες της ΔΕΥΑ που επίτηδες δεν λαμβάνονται από προκαθορισμένα και διάσπαρτα σημεία εντός των οικισμών και από τη βρύση του καταναλωτή, όπως ορίζεται στο νόμο, εμφανίζονται υπερβάσεις των καθορισμένων παραμέτρων. Μπορούμε να φανταστούμε τα όρια των υπερβάσεων αυτών αν οι δειγματοληψίες γίνουν κανονικά;
Και, τελικά, τη στιγμή που η Διεύθυνση Υγείας εκδίδει κάθε χρόνο απαγορευτικό για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής και άλλες οικιακές χρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, αναφέροντας ότι το νερό μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για πότισμα και πλύσιμο χώρων, μπορεί κάποιος να μας πει για ποια ανθρώπινη χρήση (αν έχει απομείνει κάποια) είναι κατάλληλο το νερό – δηλητήριο που μας παρέχουν ;
Επειδή τόσο ο Δήμαρχος και η ΔΕΥΑ όσο και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και το Υπουργείο Υγείας, οχυρωμένοι πίσω από μία γραφειοκρατική αντίληψη αντιμετώπισης, αρνούνται μέχρι στιγμής να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Επειδή από όλα όσα αναφέρθηκαν και πολλά ακόμη που για την οικονομία του χώρου δεν αναφέρονται, προκύπτουν άμεσα όχι μόνο διοικητικές και πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ύδρευσης όλων των βαθμών, καθ’ όσον αφορά την εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού, την προστασία της δημόσιας υγείας, την έκθεση σε κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής και την παράβαση καθήκοντος.
Επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ληφθεί υπόψιν καμία πρότασή μας.
Επειδή φτάνουν πια οι διαπιστώσεις και τα σχόλια μεταξύ μας γι’ αυτό, γι’ αυτό καλώ την επιτροπή για το ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ να καταθέσουμε ΑΜΕΣΑ από κοινού με όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κατά παντός υπεύθυνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα.
Κύμινα 7-6-2018
Γρηγόριος Τζήγκας
του Παναγιώτη, Δικηγόρος,
κάτοικος Κυμίνων Δήμου Δέλτα
Τηλ. 2391 910834
Κιν. 6973053156
email: [email protected]