Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα – Ελεύθερες οι διαδημοτικές τα Σαββατοκύριακα


Την μερική χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε -μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να «δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας που θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης».

Σημείωσε ότι -όπως και με τα κομμωτήρια– με κανόνες θα ανοίξουν τη Δευτέρα στις 5 Απριλίου τα καταστήματα λιανεμπορίου με χρήση κωδικού άπαξ στο 13032 για αγορές με click away και click in shop (εντός καταστήματος) κατόπιν ραντεβού και ως τρεις ώρες συνολικά.

Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση

Σημειώνεται ότι δεν ανοίγουν τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Επίσης, πιλοτικά από αυτό το Σάββατο (3/4) και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση με ΙΧ με τη χρήση του κωδικού «6» για έως 3 άτομα ή μια οικογένεια για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο.

Όσον αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Για τα self test, ανέφερε ότι θα αρχίσει η διαθεσιμότητά τους από την επόμενη εβδομάδα.

Δραματική έκκληση Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τον κ. Χαρδαλιά να μεταβεί εκεί για να εκπονηθεί στρατηγική.

«Οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντιζαν και σας φροντίζουν, δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας», είπε και προχώρησε σε δραματική έκκληση:

«Πρέπει να προσέξουμε -λόγω του 3ου και σφοδρότερου κύματος- και σας ζητώ κάτι απλό και δύσκολο: Προσοχή! Ό,τι κι αν κάνετε πρέπει να είναι με μάσκα και αποστάσεις. Πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας όλοι εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Να προστατεύσετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μαζώξεις σε σπίτια, καθώς αυτό φέρνει «σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε».

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε «Covid-only». Από τις 7 Απριλίου θα διαθέτει 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά θα αναπτυχθούν 180 απλές κλίνες. Τα περιστατικά θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές και η εφημερία του Θριασίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 51 καινούργιες ΜΕΘ στο ΕΣΥ: Ειδικότερα, 16 στο Γεννηματάς, 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

Τέλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις. Λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι εντός Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 1,5 εκ. εμβολιασμοί.
Κρούσματα

Σε 3.616 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, επί 55.935 τεστ (19.477 PCR και 36.458 rapid). Η θετικότητα ανήλθε σε 6,4%, ενώ το 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 40.199 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Την εβδομάδα 22 – 28 Μαρτίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 6,11% σε σύνολο 101.077 RT-PCR και 178.664 Rapid Ag τεστ.