Αποζημίωση για Γυαλιά Οράσεως από τον ΕΟΠΠΥ– Οδηγίες Βήμα – Βήμα


Η διαδικασία αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως και οπτικά από τον ΕΟΠΠΥ δεν περιλαμβάνει πλέον ουρές και αναμονή σε υπηρεσίες. Όλη η διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, εύκολα και απλά και τα χρήματα επιστρέφονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε.

Ποίοι δικαιούνται αποζημίωση για γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) που δημοσιεύθηκε για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών παθήσεων των οφθαλμών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χορηγείται αποζημίωση για μόνο ένα είδος οπτικού βοηθήματος.

Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται:

ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό) κάθε 4 χρόνια

ή

ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 χρόνια.

Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια.

Επίσης προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας).

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100,00€ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25,00€.

Στην περίπτωση κερατόκωνου, το ποσόν για κάθε φακό επαφής ανέρχεται στα 70,00€.

Περισσότερες πληροφορίες για την αποζημίωση οπτικών θα βρείτε εδώ.

Πως θα αιτηθείτε ηλεκτρονικά για αποζημίωση για οπτικά μέσω της σελίδας του ΕΟΠΠΥ

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει άμεσα και εύκολα από την οθόνη του υπολογιστή σας. Θα σας πάρει μόλις λίγα λεπτά για να ολοκληρώσετε την αίτηση σας. Θα πρέπει να έχετε έτοιμα τα απαιτούμενα έγγραφα τα οποία είναι μόλις 3.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε σε ηλεκτρονική μορφή (σκανάρισμα ή φωτογραφία) για να αιτηθείτε αποζημίωση για γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΠΥ είναι:

 1. Απόδειξη ή τιμολόγιο πληρωμής.
 2. Βεβαίωση του καταστήματος οπτικών.
 3. Την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης (ή το αντίστοιχο αρχείο που εκδίδεται από την υπηρεσία webbanking).

Για την ολοκλήρωση της αίτησης θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα και τα εξής:

 1. Κωδικούς Taxisnet
 2. Αριθμό ΑΜΚΑ
 3. Κινητό τηλέφωνο
 4. Λογαριασμό email

Όλη διαδικασία για την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως

 1. Εξέταση από πιστοποιημένο οφθαλμίατρο
 2. Αγορά των γυαλιών οράσεως (ή φακούς επαφής)
 3. Κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών ηλεκτρονικά και αίτηση αποζημίωσης στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥ

Θα πρέπει να σας εξετάσει ένας πιστοποιημένος οφθαλμίατρος και να συνταγογράφηση τα γυαλιά οράσεως που χρειάζεστε. Αφού έχετε την συνταγή του γιατρού θα πρέπει να πάτε εντός 30 ημερών στο κατάστημα οπτικών της επιλογής σας και να αγοράσετε τα γυαλιά οράσεως σύμφωνα με την συνταγή. Από το κατάστημα οπτικών θα λάβετε μια βεβαίωση αλλά και το σχετικό τιμολόγιο – απόδειξη.

Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία αγοράς των οπτικών και αφού λάβετε τα σχετικά δικαιολογητικά, πρέπει να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση προς το ταμείο σας.

Προσοχή! Η αποζημίωση από το ταμείο δεν γίνεται άμεσα αλλά σε μέσα σε μερικούς μήνες (συνήθως έναν με δύο). Η καταβολή του ποσού γίνεται στο λογαριασμό τραπέζης που θα δηλώσετε στην αίτηση σας.

 

Αναλυτικός οδηγός βήμα – βήμα για να λάβετε αποζημίωση για γυαλιά οράσεως

 1. Ανοίξτε την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ – https://eopyy.gov.gr/
 2. Επιλέξτε «Φάκελος Ασφάλισης Υγείας».
 3. Εισάγετε κωδικούς Taxisnet ή (για όσους διαθέτουν) προσωπικό κωδικό ΕΟΠΥΥ. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη.
 4. Εισάγετε το ΑΜΚΑ σας και πατήστε «Είσοδος».
 5. Επιλέξτε «Ατομικά Αιτήματα Παροχών».
 6. Επιλέξτε «Υποβολή Ατομικού Αιτήματος»
 7. Επιλέξτε «Θέμα αιτήματος»: Οπτικά, για να συνεχίσετε την αίτηση σας για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως.
 8. Προσθέστε τον Ταχυδρομικό Κώδικα της κατοικίας σας.
 9. Καταχωρήστε στο πεδίο «Αφορά»:
  1. Τον ίδιο, αν αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο.
  2. Έμμεσο μέλος, αν αφορά έμμεσο ασφαλισμένο.
 10. Στα στοιχεία επικοινωνίας σας καταχωρήστε τον λογαριασμό email και τον αριθμό τηλεφώνου σας.
 11. ΙΒΑΝ. Προσθέστε τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στο οποίο θέλετε να σας πιστωθούν τα λεφτά της αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως.
 12. Αιτούμενο ποσό. Αναγράφετε το ακριβές ποσό της απόδειξης ή του τιμολογίου που λάβατε από το κατάστημα οπτικών.
 13. Στο πεδίο «Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης» επιλέγετε την σχετική γνωμάτευση από τις διαθέσιμες και την μεταφέρετε στις επιλεγμένες με το βελάκι.
 14. Στο πεδίο «Βεβαίωση Οπτικoύ» ανεβάζεται το σκαναρισμένο ή φωτογραφημένο αρχείο της βεβαίωσης που σας έδωσαν από το κατάστημα οπτικών. Στο πεδίο «Τιμολόγιο / Απόδειξη πληρωμής» ανεβάζεται το σχετικό αρχείο και τέλος στο πεδίο «Φωτοτυπία Τραπεζικού Λογαριασμού» ανεβάστε το σχετικό αρχείο.
 15. Επιλέξτε και τα δύο πεδία στα οποία δηλώνετε ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρήσετε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή.
 16. Πατήστε υποβολή αιτήματος και η αίτηση ολοκληρώθηκε.
 17. Θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Για δική σας ευκολία κρατήστε τα στοιχεία αυτά σε μια άκρη γιατί μπορεί να σας χρειαστούν σε περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά με την αίτηση (πχ αργεί να πιστωθεί το ποσό).