Διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προφύλαξη από ιούς


Ποίες είναι οι τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικού μας σύστημα; Γράφει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Ι. Καραμπόλα

Η δύναμη της διατροφής είναι τόσο ισχυρή που συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι βέβαιο  πως η διατροφή ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού για να ανταποκριθεί καλύτερα στη ρόλο του, δηλαδή να είναι πιο αποτελεσματικό σε κάθε τι που απειλεί τον οργανισμό μας.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, το δυνατό – ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιβεβλημένο. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πρόκειται για ιό, ο οργανισμός δεν μπορεί να τον σκοτώσει και να αποθεραπευτεί μόνος του. Αυτό όμως που μπορεί πιθανότατα να καταφέρει ένας  οργανισμός με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι να έχει λιγότερες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον κορωνοϊό.

 

Προτάσεις:

  • Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πχ. Κοτόπουλο. Θυμόμαστε πως αφαιρούμε το δέρμα! Σε περίπτωση που μας αρέσουν οι σούπες ( μιας  και ο καιρός το ευνοεί) προτιμάμε την κοτόσουπα!
  • Ενυδάτωση: Καταναλώνουμε υγρά επειδή ένας ενυδατωμένος οργανισμός είναι πάντα πιο δυνατός. Προτιμάμε το νερό!
  • Βιταμίνη C: Καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως τα εσπεριδοειδή. Συνιστάται μάλιστα η καθημερινή κατανάλωσή τους!
  • Ελαιόλαδο: Σας προτείνουμε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά καθώς τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε! Επίσης, περιέχει τις βιταμίνες Α και D οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Προβιωτικά: Καταναλώνουμε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ με στόχο να ενισχύσουμε τα ‘ωφέλιμα’ βακτήρια του πεπτικού μας συστήματος. Αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας!
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται η κατανάλωση ζάχαρης αποδυναμώνει την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτιμάμε φρέσκα φρούτα ή και αποξηραμένα, στα οποία προσέχουμε να μην υπάρχει επικάλυψη με ζάχαρη.

 

 

 

Μαρία Ι. Καραμπόλα

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Δημ. Γούναρη 35, Καμάρα Θεσσαλονίκης

Τηλ.2310240701, κ.6976157798

www.mariakarampola.com