Διαβατά: Πατέρας & γιος είχαν εργαστήριο νόθευσης λαδιού


Εργαστήριο – καρμπόν με αυτό που αποκάλυψαν οι αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή στα Διαβατά, είχαν από το 2017 οι συλληφθέντες πατέρας και γιος. Μάλιστα και τότε είχαν εντοπιστεί και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες νοθευμένου λαδιού. Ηλιέλαιου που με την πρόσμιξη χρωστικών ουσιών πωλούνταν σαν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», όπως έλεγαν και τότε οι ετικέτες που κολλούσαν στις συσκευασίες.

Όπως αποκαλύπτει η Voria.gr και τότε, όπως και τώρα οι αστυνομικοί είχαν βρει δεξαμενές, τόνους λαδιού, το οποίο όμως τελικά εξαφανίστηκε και χιλιάδες πλαστές ετικέτες.

Το εργαστήριο νόθευσης λαδιού που συσκευάζονταν σε μεταλλικά και πλαστικά δοχεία βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε παλιότερα ο 80χρονος συλληφθείς. Μπροστά από τον χώρο λειτουργούσε νόμιμα αποθήκη χονδρικής με είδη διατροφής ιδιοκτησίας του 36χρονου γιου του. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν πληροφορίες πως από εκεί διακινείται μεγάλος αριθμός δοχείων με το ελαιόλαδο – μαϊμού που διατίθεται σε χαμηλές τιμές τόσο στην ελληνική, όπως όμως και στη βουλγαρική αγορά. Είναι ενδεικτικό πως τις προηγούμενες ημέρες είχε προκληθεί θύελλα διαμαρτυριών από Έλληνες καταναλωτές που είδαν στα ράφια βουλγαρικών σούπερ μάρκετ να πωλούνται συσκευασίες πέντε λίτρων ελαιολάδου γνωστών ελληνικών εταιριών αντί 17,5 ευρώ, όταν στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 60 ευρώ.

Τελικά τα λάδια αυτά είναι νοθευμένα ηλιέλαια με χρωστικές ουσίες στα οποία έχουν κολληθεί πλαστές ετικέτες γνωστών εταιριών πώλησης ελαιολάδου.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους υποστήριξαν πως το ηλιέλαιο αγόραζαν έναντι 1.400 ευρώ τον τόνο από τη Βουλγαρία και ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του νοθευμένου λαδιού που παρουσίαζαν σαν παρθένο ελαιόλαδο προωθήθηκαν στην αγορά της γειτονικής χώρας. Εκτός των μεγάλων ποσοτήτων νοθευμένου λαδιού και ηλιέλαιου από την αποθήκη των Διαβατών κατασχέθηκαν χιλιάδες κενές συσκευασίες, όπως και ετικέτες με πόλεις προέλευσης, για παράδειγμα «λάδι Καλαμάτας» ή «λάδι Χαλκιδικής», όπως και τέτοιες που έγραφαν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν το Σάββατο, τους άφησε ελεύθερους και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα των αστυνομικών αρχών, κυρίως ως προς την ποιότητα του νοθευμένου λαδιού και πόσο αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι οι χρωστικές που βρήκαν οι αστυνομικοί στο παράνομο εργαστήριο των Διαβατών ήταν χλωροφύλλη και καροτένια, ωστόσο όμως η εισαγγελέας περιμένει το αποτέλεσμα της εξέτασης του Χημείου από τα δείγματα που έχουν σταλεί. Άλλωστε στο παρελθόν είχαν ανιχνευτεί σε νοθευμένα λάδια που κατασχέθηκαν στην Πέλλα, προσμίξεις με χρωστικές που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνες για τον οργανισμό και μάλιστα καρκινογόνες.

Το εργαστήριο του παρελθόντος

Με τη σύλληψη των κατηγορούμενων ιδιοκτητών του παράνομου εργαστηρίου ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση του Δεκεμβρίου του 2017. Ήταν μία χρονιά όπου η αγορά της Βόρειας Ελλάδας είχε πλημμυρίσει με νοθευμένα λάδια, τα οποία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πωλούνταν σαν «εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα». Τότε αστυνομικοί της ασφάλειας Κιλκίς και του τμήματος συνοριακής φύλαξης Παιονίας είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στην ίδια αποθήκη, όπου βρήκαν πάλι τεράστιες ποσότητες νοθευμένου λαδιού και ηλιέλαιου. Ήταν 19 Δεκεμβρίου 2017 που είχαν συλληφθεί οι πατέρας και γιος και είχαν κατασχεθεί 1,2 τόνοι νοθευμένο λάδι σε δεξαμενές, δηλαδή ηλιέλαιο με χρωστικές όπως επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις του Χημείου, επιπλέον 2,4 τόνοι νοθευμένο λάδι σε 603 μεταλλικά και πλαστικά δοχεία, ενώ κατασχέθηκαν και 3,8 τόνοι ηλιέλαιου σε τέσσερις δεξαμενές. Οι αστυνομικοί είχαν βρει χιλιάδες πλαστικά και μεταλλικά κενά δοχεία και χαρτοκιβώτια, με ετικέτες που παρέπεμπαν σε γνωστές εταιρίες παραγωγής και πώλησης ελαιολάδου, ενώ όλες έγραφαν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε πάλι στις εισαγγελικές αρχές. Αυτό που προξενεί εντύπωση όμως είναι το γεγονός ότι οι ποσότητες που είχαν κατασχεθεί είχαν εξαφανιστεί. Ειδικότερα, έγκυρες πηγές της Voria.gr ανέφεραν ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες αποφασίστηκε να μείνουν στην αποθήκη όπου βρέθηκαν, με τη μεσεγγύηση των συλληφθέντων, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη φύλαξής τους. Όμως οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι κατά διαστήματα έπεφταν θύματα κλοπής και κατασχεθείσες συσκευασίες νοθευμένου λαδιού χάνονταν από την αποθήκη, μέχρι που εξαφανίστηκαν όλες.

Το βέβαιο είναι πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των διωκτικών αρχών για διακίνηση νοθευμένων λαδιών που προωθούνταν σαν ελαιόλαδο, καθώς η αλματώδης αύξηση της τιμής του έχει εκτινάξει και το ενδιαφέρον των λαθρεμπόρων.

 

*Φωτογραφία Αρχείου

Με πληροφορίες από: voria.gr