Φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα, σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη


Φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα, σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη

Γεια σας φίλες /φίλοι μου !!!

Ακόμη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της και σιγά σιγά βαδίζουμε για τη μεγάλη εβδομάδα. Επομένως ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε  τσουρέκια όπως συνηθίζεται να φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές τέτοιες μέρες . Η συνταγή που θα φτιάξουμε είναι εύκολη και τα τσουρέκια μας γίνονται καταπληκτικά και ζηλευτά ! Αν ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή τα τσουρέκια θα σας βγουν αφράτα ,μυρωδάτα και με ίνες .

Το μυστικό είναι απλά στη χρήση του αλευριού ,να μην υπερβάλλουμε  στην ποσότητα για να μη σφίξουν τα τσουρέκια και μας βγουν σαν ψωμιά .Καθώς επίσης πρέπει να προσέξουμε και τη μαγιά να μην τη λιώσουμε σε καυτό γάλα .Φυσικά το καλό βούτυρο και το καλό αλεύρι. Έπειτα χρειάζεται καλό ζύμωμα στο μίξερ ή στο χέρι ώστε να πάρει η ζύμη μας καλά όλο το αλεύρι .

Και για να είστε βέβαιες πως θα έχετε επιτυχία ,θέλω να σας πω ότι  δοκίμασα πολλές συνταγές μέχρι να βρω την ιδανική . Αυτή τη συνταγή από την πρώτη φορά που την έφτιαξα μου πέτυχε απόλυτα . Άρα φίλες και φίλοι μου μην ανησυχείτε καθόλου .Αφού τα κατάφερα εγώ άνετα μπορείτε κι εσείς !!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας οπλιστούμε με υπομονή,διότι χρειάζεται να περιμένουμε ώρες για το φούσκωμα της ζύμης μας .

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

 

Υλικά συνταγής (για ένα μεγάλο τσουρέκι ή δυο μικρά ):

 

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)

35 γρ. βούτυρο αγελάδoς

100 γρ. φρέσκο γάλα

220 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

5 γρ. μαχλέπι

5 γρ,κακουλε

5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο

100 γρ. νερό χλιαρό

40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας

650 γρ. αλεύρι σκληρό

1 αυγό για επικάλυψη

αμύγδαλο φιλέ

 

 

Εκτέλεση συνταγής :

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

 

Λίγα μυστικά :

Οι ζύμες που περιέχουν μαγιά, όπως το τσουρέκι θεωρούνται δύσκολες επειδή άλλοτε μπορεί να φουσκώσουν και άλλοτε όχι, ακόμα και αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή.

  • Όταν διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό υγρό (νερό ή γάλα, ανάλογα με τη συνταγή), φροντίζουμε η θερμοκρασία του υγρού να μην ξεπερνά τους 50°C. Δηλαδή, δεν το αφήνουμε να βράσει, αλλά το αποσύρουμε μόλις γίνει χλιαρό, γιατί, αν το ρίξουμε καυτό στη μαγιά, θα καταστρέψουμε τους ζυμομύκητες και δεν θα πετύχει το φούσκωμα. Ένα κόλπο για να δούμε αν το υγρό έχει τη σωστή θερμοκρασία είναι να βάλουμε το δάχτυλό μας: Θα πρέπει να το αισθανθούμε ζεστό, αλλά να μπορούμε να το ανεχθούμε.
  • Σωστό ζύμωμα: Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια επειδή βοηθά να αναπτυχθεί ορθά το πλέγμα της γλουτένης, που θα επηρεάσει έπειτα τη δομή και την υφή του τσουρεκιού κάνοντάς το αφράτο. Μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια ή το γάντζο του μίξερ. Επιλέγουμε χαμηλή ταχύτητα, αφού το ζυμάρι είναι σφιχτό και μπορεί το μίξερ να «ζοριστεί». Καθώς ζυμώνουμε, παρατηρούμε ότι η ζύμη αλλάζει μορφή. Στην αρχή είναι πιο κολλώδης και στέκεται πάνω στα τοιχώματα, αλλά, όσο συνεχίζουμε, γίνεται πιο ελαστική και λεία και αρχίζει να ξεκολλάει.
  • Η μαγιά χρειάζεται χρόνο για να δράσει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ξεκούραση της ζύμης, και μάλιστα σε δύο φάσεις. Μετά το πρώτο ζύμωμα, δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και χαράσσουμε με μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνειά της. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον.
  • Μόλις φουσκώσει, ο σταυρός θα εξαφανιστεί. Έτσι ξέρουμε ότι έχει πετύχει το πρώτο φούσκωμα.
  • Στη συνέχεια, πλάθουμε ξανά τη ζύμη ελαφρώς με το χέρι μας για να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί και να μη γίνει πολύ κυψελωτή.
  • Τέλος, της δίνουμε το τελικό σχήμα (πλεξούδα, κουλούρα κλπ.). Αφήνουμε πάλι σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Ο συνολικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από τη θερμοκρασία της ζύμης και τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζουμε από 2 μέχρι 4 ώρες.

  • Δεν τρυπάμε το τσουρέκι! Αφού ξεκουραστεί και φουσκώσει δύο φορές η ζύμη, τη βάζουμε να ψηθεί. Προηγουμένως, όμως, είθισται να την αλείφουμε με λίγο αβγό, για να γίνει γυαλιστερή. Προσέχουμε να μην το κάνουμε άτσαλα, γιατί, αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα δημιουργηθεί μια οπή από όπου θα διαφεύγει ο αέρας της ζύμης και μπορεί αυτή αρχικά να φουσκώσει στο ψήσιμο και μετά να κάτσει απότομα.

 

Καλή σας επιτυχία !!!

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη !!!

Εις το επανιδείν

Καράδαλη Κατερίνα