Συνταγή για λουκουμάδες από τον σεφ Νίκο Αρβανιτίδη


Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma. Τι καλύτερο λοιπόν για ένα βραδινό σνακ μπροστά στην τηλεόραση από έναν λουκουμά;


Η συνταγή που φιλοξενούμε σήμερα είναι του σεφ Νίκου Αρβανιτίδη. Μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι με εύκολα υλικά και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Γιατί ποτέ κανείς δεν είπε όχι σε μερικούς λουκουμάδες με μέλι.

Λουκουμάδες

Υλικά

740 γραμ . αλέυρι

54 γραμ. Μαγιά

100 γραμ. ζάχαρη

10 γραμ. αλάτι

670 γραμ.νερο

80γρα. Σπορέλαιο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες . Ανακατεύουμε με ένα φουε μέχρι να γίνει ένας χυλός. Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά χλιαρό.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30-45 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Να φτάσει περίπου 180ο C.

Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν extra τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.

Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη με το χέρι μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας.

Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνω να πέσουμε μέσα στο τηγάνι. Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι. Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.

“Κόβουμε” λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Τους αφήνουμε στο πιάτο λίγα λεπτά. Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μία φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να τραγανίσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Εκεί τραβάνε όσο χρειάζονται. Σερβίρουμε με καρύδια και πασπαλισμένη κανέλα !! Μπορείτε ακόμη να μην τους σιροπιάσετε και να βάλετε μέλι ή σοκολάτα. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές!!

 

Σιρόπι

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φέτα πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και πρέπει να είναι κρύο όταν ρίξουμε μέσα τους λουκουμάδες.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό το πορτοκάλι και το μέλι σε μία κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιo γρήγορα.