Δήμος Δέλτα: Μέτρα για την προστασία των Ρομά στον οικισμό “Αγία Σοφία” από τον κορωνοϊό


Μέτρα για την προστασία του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία» έχει πάρει ο δήμος Δέλτα ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, πηγές του δήμου αναφέρουν πως έχει γίνει απολύμανση έγκαιρα στο νηπιαγωγείο της περιοχής πριν εκδοθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό και ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών από την περιοχή του οικισμού Αγία Σοφία  γίνεται σε κανονική συχνότητα όπως σε όλες τις περιοχές του δήμου Δέλτα με προγραμματισμό από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας. Ίδιες πηγές σημειώνουν πως αναφορικά με το πρόβλημα της βλάβης στο αποχετευτικό σύστημα του οικισμού, ο δήμος Δέλτα έχει σταλεί  επιστολή στην ΕΥΑΘ και «είναι σε επικοινωνία με το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης  για τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής για μια ακόμη φορά».

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ, Παναγιώτης Σαμπάνης είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα καθαριότητας στην περιοχή ζητώντας από τον δήμο να έρχεται πιο συχνά για αποκομιδή σκουπιδιών.

«Ο Οικισμός Ρομα Αγία Σοφία κατασκευάστηκε για τη φιλοξενία και διαβίωση 250 οικογενειών ενώ αυτή τη στιγμή ζουν περισσότεροι  από 3.500 άνθρωποι συνωστισμένοι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη έκταση. Ο υπερπληθυσμός είναι ένας αρνητικός παράγοντας στην ομαλή καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και τα προβλήματα υγειονομικής φύσεως είναι διαχρονικά καθώς ξεπερνούν σε απαιτήσεις τις δυνατότητες των υπηρεσιών του δήμου Δέλτα που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθαριότητα της περιοχής. Η υψηλή ατομική ευθύνη ωστόσο είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και ειδικά αυτήν την περίοδο να εφαρμοστεί από όλους ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι του οικισμού να  βοηθήσουν στο έργο του δήμου για την καθαριότητα της περιοχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του δήμου Δέλτα.

Αναφορικά με τη συνολική εικόνα του οικισμού, οι πηγές του δήμου αναφέρουν ότι από την αρχή της ανάληψης της νέας διοίκησης έχει γίνει ολική ανακατασκευή του νηπιαγωγείου το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς το προηγούμενο Απρίλιο, έχει γίνει αποκομιδή των τεράστιων όγκων μπαζών που βρίσκονταν εκεί επί πολλά έτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια ενώ έχει αρχίσει και η ολική ανάπλαση της περιοχής με ασφαλτοστρώσεις στους γύρω δρόμους.

Πηγή: voria.gr