Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα στο Δήμο Δέλτα


Το διήμερο 13 & 14 Οκτωβρίου.

Με εκδηλώσεις σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δέλτα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία του θανάτου του Παύλου Μελά, τιμάται αυτό το Σαββατοκύριακο η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα. Μία μέρα νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί στη Σίνδο εκδήλωση για την τοπική ιστορία.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Αθ. Καραθανάσης με θέμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας στα χωριά του Δήμου Δέλτα» και ο δικηγόρος – ερευνητής ιστορίας Θ. Γκλαβέρης με θέμα «Η Σίνδος ως τελευταία έδρα του ελληνικού στρατηγείου και τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης».

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στις 10.30 π.μ. θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς των Κοινοτήτων καθώς επίσης θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της Ημέρας από εκπαιδευτικούς της κάθε Δημοτικής Κοινότητας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στα Ηρώο των Πεσόντων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένας αγώνας υπέρτατης θυσίας του Ελληνισμού για το ιδανικό της ελευθερίας. Δεν είναι αγώνας μόνο των κατοίκων της Μακεδονίας, καθώς συνέδραμαν Έλληνες από όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο. Το παράδειγμα του Παύλου Μελά που άφησε την άνετη ζωή της πρωτεύουσας και θυσίασε τη ζωή του γι’ αυτό που λέμε ‘‘πατρίδα’’, φωτίζει και τη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ. Αυτή η θυσία πρέπει να είναι παράδειγμα για τα παιδιά μας, ο Παύλος Μελάς πρότυπο ευθύνης του ατομικού απέναντι στο συλλογικό. Η Μακεδονία απελευθερώθηκε και παραμένει πάντα ελληνική: και πριν και μετά και στο διηνεκές».