Ένα νέο μοντέλο για τη Βιομηχανική Ζώνη Καλοχωρίου


Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα σε συνέντευξή του;

Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο για τη διευθέτηση της Βιομηχανικής Ζώνης Καλοχωρίου, επεσήμανε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Δέλτα τόνισε πως οι συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τριτοκοσμικές. Το οδικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ η συγκοινωνία πραγματοποιείται μετ΄ εμποδίων. Έπειτα από κάθε μπόρα οι πολλοί χωματόδρομοι της περιοχής και οι στενοί και γεμάτοι λακκούβες δρόμοι γεμίζουν νερό, χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί. Επίσης η περιοχή έχει ανεπαρκή δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων, ύδρευσης, οδοποιίας και επεξεργασίας λυμάτων-αποβλήτων.

«Το μόνο που έχει προσδιοριστεί είναι οι χρήσεις γης, ούτε τοπικό ρυμοτομικό, ούτε γενικό πολεοδομικό. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε έργα υποδομής», σημείωσε ο Δήμαρχος Δέλτα. Τόνισε μάλιστα πως μέχρι τέλη Νοεμβρίου ο δήμος θα έχει συντονισμένα αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς υπόμνημα τόσο με τα προβλήματα που υπάρχουν, όσο και με το τι πρέπει να γίνει.

Θετική εξέλιξη για την περιοχή αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άναψε το «πράσινο φως» για το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στα Οινόφυτα Αττικής. «Μέσα στο 2020 θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή Ανάπτυξης  που θα αναλάβει τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανικό πάρκο, στο πρότυπο της αντίστοιχης περιοχής στα Οινόφυτα», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα προωθείται ήδη από το 2018, από Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ενώ σχετική μελέτη εκπονείται από την εταιρεία Σαμαράς κα Συνεργάτες Α.Ε. Όπως προέκυψε από την καταγραφή που έγινε στην περιοχή, υπάρχουν αρκετά ανενεργά κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το ίδιο project είχε προκριθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.

Λίγα λόγια για την περιοχή:

Η Βιομηχανική Ζώνη φιλοξενεί 450 επιχειρήσεις, οι οποίες εκτείνονται σε μία έκταση 7.300 στρεμμάτων, ενώ σε αυτή παράγεται το 10-15% του ΑΕΠ της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις αυτές, όπως και η περιοχή βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως.

Στη περιοχή υπάρχουν βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 13,8%. Οι αποθήκες και εταιρείες logistics ανέρχονται σε ποσοστό 12,9%, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ποσοστό 9%. Στη Βιομηχανική Ζώνη Καλοχωρίου λειτουργούν επίσης: εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών σε ποσοστό 8,4%, μηχανουργεία σε ποσοστό 4,4%, κοινωφελείς και κοινόχρηστες υποδομές στο 1,9%, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων στο 0,8%. Τέλος επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπορικές και άλλες δραστηριότητες ανέρχονται σε ποσοστό 3,8% και οι επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα και κτηνοτροφίας ανέρχονται σε ποσοστό 0,7%.

Στην ίδια περιοχή τα εγκαταλελειμμένα προς μίσθωση κτίρια ανέρχονται σε ποσοστό  26,1%, το οδικό δίκτυο στο 10,2%, ενώ οι κατοικίες καταλαμβάνουν το 0,2% της συνολικής έκτασης.