Ενισχυμένος ο ρόλος των Κέντρων Υποδοχής σε Διαβατά και Λαγκαδίκια


Migrants and refugees waiting for buses after crossing the border between Hungary and Austria in Nickelsdorf, Austria 70 kilometers (43 miles) southeast of Vienna, Sunday, Sept. 13, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών προς τη Θεσσαλονίκη.

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη κύμα προσφύγων βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτή τη φορά ο Έβρος είναι το «πέρασμα» που στοχεύουν οι διακινητές, με τις αρχές να σημαίνουν συναγερμό. Η σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα στο ΥΜΑΘ το περασμένο Σάββατο οδηγεί την κυβέρνηση στη χάραξη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Το σκηνικό από την άλλη πλευρά των συνόρων στον Έβρο είναι γνωστό. Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, μερικές χιλιάδες εκ των οποίων ψάχνουν τον τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο «εγκλωβισμός» πλέον στα νησιά οδήγησε τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων προς τον Έβρο. Οι πλημμύρες στο ποτάμι βοήθησαν την ώρα που οι Τούρκοι κατηγορούνται ότι κάνουν ολόκληρες εκκαθαρίσεις περιοχών με κουρδικό πληθυσμό, οδηγώντας τους με «ασφάλεια» προς τα ελληνικά σύνορα.

Μετά τον Έβρο το ταξίδι των προσφύγων και μεταναστών έχει στάση στη Θεσσαλονίκη και το αστυνομικό μέγαρο. Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο των υπνόσακων με οικογένειες έξω από τη ΓΑΔΘ. Με αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισαν πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να λειτουργήσει σε αυτή τη φάση του προσφυγικού ως ένα κέντρο υποδοχής.

 

Το σχέδιο

Στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υπάρχουσες δομές. Διαβατά και Λαγκαδίκια θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής των «κυμάτων» προσφύγων και από εκεί να γίνονται οι μετακινήσεις προς τα άλλα κέντρα και τις δομές. Στα Διαβατά τοποθετείται ένα τολ για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Στην Αλεξάνδρεια έγινε επέκταση του μισού οικισμού, ώστε να τοποθετηθούν επιπλέον οικίσκοι, ενώ ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο οι δομές σε Βέροια και Βόλο.

Για την ώρα στον σχεδιασμό δεν υπάρχει ανάγκη για εύρεση χώρων για νέες δομές, όμως σε περίπτωση που αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, τότε η διάθεση είναι να βρεθούν χώροι εκτός Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα προς την περιοχή της Καβάλας, στη μέση δηλαδή της «προσφυγικής διαδρομής».

«Με τη δεδομένη αύξηση ροών που έχουμε, που είναι και αναμενόμενη τέτοια περίοδο, θα εκμεταλλευτούμε το σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χώρων και υλικών που έχουμε στις δομές φιλοξενίας μας. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κάποιες δομές που μπορούμε να κάνουμε επεκτάσεις ή πλήρη αξιοποίηση των στοιχείων που δεν έχουμε βάλει ακόμα μέσα, είναι το πρώτο βήμα που εκτελείται σε περιπτώσεις και το παράδειγμα είναι η Αλεξάνδρεια, που πήραμε άλλο 50% της χωρητικότητας βάζοντας και επιπλέον οικίσκους μέσα» αναφέρει στην ThessNews ο περιφερειακός συντονιστής Β. Ελλάδας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Ράγκος.

 

15.000 αφίξεις

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έλεγαν στην ThessNews ότι αν συνεχιστούν και αυξηθούν – όπως αναμένεται – οι ροές, τότε εκτιμάται πως θα χρειαστούν δομές για 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Άγνοια δήλωσε για τον αριθμό o κ. Ράγκος.

«Ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια στην Τουρκία το γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις κόσμου και αυτό το γνωρίζουμε, αλλά να είναι τόσοι πολλοί αυτοί που είναι να έρθουν σε εμάς, όχι μόνο δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά δεν μπορώ να το ξέρω κιόλας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις δεν απέχουν από ένα «ασφαλές σενάριο». Μέχρι τα τέλη Απριλίου στη χώρα έχουν εισέλθει περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Αυτές τις ημέρες στη χώρα μπαίνουν το λιγότερο 100-150 άτομα, αριθμός διαρκώς αυξανόμενος. Αν συνεχιστούν οι ροές, τότε θα έχουν εισέλθει κάθε μήνα 3000-4000 άτομα. Οπότε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι 15.000 «αφίξεις» είναι μια «ασφαλή υπόθεση εργασίας».

 

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, οι δομές σε Λαγκαδίκια και Διαβατά θα αναλάβουν ακόμα έναν επιπλέον ρόλο, λόγω της γεωγραφικότητας, που είναι αυτός της απορρόφησης κόσμου που έρχεται απευθείας αυθόρμητα από τον Έβρο. «Και μετά θα τους μεταγγίζουμε με συντονισμένες μεταφορές σε άλλες δομές. Αυτό ήδη γίνεται με μεταφορές που εξελιχτήκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αυτήν» σημείωσε.

 

Ανεξέλεγκτες οι ροές στον Έβρο

Εκτός ελέγχου είναι πια η κατάσταση στον Έβρο, με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές με απελπισμένους ανθρώπους να διασχίζουν κατά εκατοντάδες τον ποταμό Έβρο καθημερινά.

Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά, στον Έβρο εισήλθαν 2.700. «Διπλάσιος ο αριθμός αυτών που μπαίνουν στη χώρα από αυτούς που καταγράφονται» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Θόδωρος Ακίδης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Βορείου  Έβρου. Αποκάλυψε ότι διαπιστώνεται οργανωμένη διοχέτευση μεταναστών από την τουρκική πλευρά. Δραματική είναι η κατάσταση στο φυλάκιο πρώτης υποδοχής στην Ορεστιάδα, καθώς έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας, σύμφωνα με τον κ. Ακίδη. «Σηκώνουν τα χέρια ψηλά συνοριοφύλακες και αστυνομικοί. Δεν βλέπουμε πουθενά τον στρατό», είπε ο κ. Ακίδης.

«Έπεσαν όλα στην πλάτη μας, δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Μόλις πέσουν τα νερά, στο ποτάμι θα μαζεύουμε πνιγμένους ανθρώπους», προειδοποίησε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου.

«Οι ροές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ο κ. Βίτσας και η κυβέρνηση ζουν σε άλλο κόσμο», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Πυθίου Έβρου, Χάρης Θεοχαρίδης. Όπως είπε, διασχίζουν τον Έβρο με βάρκες θαλάσσης χωρητικότητας 43 ατόμων. «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Κλέβουν αυτοκίνητα. Μπαίνουν σε σπίτια για να κρυφτούν» είπε.

 

 

Πηγή: thessnews.gr