Επίδομα 534 ευρώ: Νέο σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους


Επίδομα 534 ευρώ: Νέο σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα δέσμη επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης με στόχευση σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο έρχονται τις επόμενες ημέρες φέρνοντας ωστόσο και αυστηρότερα κριτήρια για το επίδομα των 534 ευρώ.

Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων – που είναι ευθέως συνδεδεμένο με τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% στο ύψος του ονομαστικού μισθού – είναι ένα από τα πλέον μαζικά και δαπανηρά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για καλύτερη στόχευσή του, τα οποία όμως θα μπορούν να μπουν σταδιακά σε εφαρμογή, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και η πορεία της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σκέψεις υπάρχουν για ένα σύστημα ένταξης στο μέτρο των αναστολών με βάση την μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης. Σήμερα, όπως και από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας λειτουργεί με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ. Εντάσσονται δηλαδή οριζόντια ολόκληροι κλάδοι ενώ υπάρχει και καταστρατήγηση του μέτρου, με… επιτήδειους που δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή, αλλά τους απασχολούν κανονικά είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο δουλειάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, εφαρμόστηκε το σύστημα της εκ των προτέρων δήλωσης από τον Φεβρουάριο.

Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ στηρίζεται σε εξατομικευμένο οικονομικό κριτήριο, που είναι και το ζητούμενο για τους επόμενους μήνες, καθώς διαφοροποιήσεις υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου. Όπως πολλάκις έχει περιγραφεί από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, το ζητούμενο για την επόμενη μέρα – και καθώς η πίεση στον προϋπολογισμό αυξάνεται – είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχύσει ως προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο των αναστολών ένα κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% – 25% μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς. Φυσικά ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες και όχι για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και πάντα ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή: xristika.gr