Το έθιμο της Τζαμάλας στη Χαλάστρα, για 39η χρονιά


Αναβιώνει για 39η χρονιά το έθιμο της Τζαμάλας στη Χαλάστρα

«Κάθε φορά που ερχόταν η γιορτή τα κορίτσια μάζευαν από τα χωράφια τον κλήδονα, δηλαδή το κίτρινο λουλούδι (κουκούδα), και έκοβαν μυρωδάτη ρίγανη και δυόσμο. Το έδεναν οι γυναίκες που χόρευαν με κόκκινη κλωστή και το τοποθετούσαν σε ένα ταψί που είχε μέσα ούζο, νερό και αγγουράκι.

Τα αγόρια έπιναν ούζο και ξεκινούσε ο χορός. Στη φωτιά τα κορίτσια ρίχνανε τα δεμάτια που είχαν μαζέψει από τα χωράφια και τραγουδούσαν γύρω από την φωτιά. Πρώτη στο χορό έμπαινε μια ηλικιωμένη και μετά αρραβωνιασμένες και παντρεμένες. Το πρώτο τραγούδι ήταν το “Σήμμιρα κι πάλι” και ο “Γαλάζιος πετεινός”.

Ταυτόχρονα κορίτσια και αγόρια πηδούσαν πάνω από τις φωτιές, αλλά όσες δεν κατάφερναν τίναζαν τα φουστάνια τους και τα αγόρια χτυπούσαν τενεκέδες για να φύγουν τα ζούδια τραγουδώντας το “Βγείτε φίδια γουστερίτσες” και γύριζαν από το σπίτι τρείς φορές για να διώξουν τα κακά στοιχεία… όπως έλεγαν τότε».

Πιστοί στο ραντεβού κάθε χρόνο από το 1978, το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, διοργανώνει και φέτος τη «Γιορτή Τζαμάλας – Κλήδονα» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/6 και το Σάββατο 25/6, από τις 9 το βράδυ, στην πλατεία Χαλάστρας (ΕΠΑΛ), με ελεύθερη είσοδο. Στην εκδήλωση, εκτός από το Χορευτικό Χαλάστρας ΚΠΟΔ, θα συμμετάσχουν ο Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη Θεσσαλονίκης, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας και ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός». Μετά τις παραστάσεις θα ακολουθήσει παραδοσιάκο γλέντι.

 

160621 TZAMALA