Φαινόμενα αισχροκέρδειας στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά. 3 ευρώ το τσιγάρο


Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση
Πηγή dimokratianews.gr

Ζεστό χρήμα… μυρίζει ο αέρας στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, καθώς διάφοροι «επαγγελματίες» κερδίζουν εύκολο χρήμα εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των προσφύγων. Μέσα στο πρώην στρατόπεδο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη μια καντίνα, όμως οι πρόσφυγες πληρώνουν ακριβά ακόμα και το τσιγάρο που θέλουν να καπνίσουν, καθώς επιτήδειοι που περιφέρονται με πολλή προσοχή έξω από το κέντρο πωλούν το ένα τσιγάρο… προς τρία ευρώ!

«Πού έχει τράπεζα εδώ; Θέλω να πάρω χρήματα που μου έστείλαν με western union» μας ρωτά ένας πρόσφυγας, ο οποίος μαζί με δύο φίλους του έχει μόλις βγει από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά.

Προχωρούν γρήγορα προσπερνώντας τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και κατευθύνονται προς τα ταξί, που έχουν σταθμεύσει λίγα μέτρα μακριά από το πρώην στρατόπεδο. Εκεί βρίσκονται και περίπου 15 πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που κρατούν τα υπάρχοντά τους και συνομιλούν με τους οδηγούς προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη. Μερικές κουβέρτες δεμένες με σκοινί, ρούχα και σακούλες με τρόφιμα για τις δύσκολες ώρες.

Τα ταξί

Από 200 έως 300 ευρώ αποτιμάται η κούρσα μέχρι τα σύνορα, μια απόσταση δηλαδή 80 χιλιομέτρων, αν και οι οδηγοί των ταξί λένε ότι ζητούν 70 έως 80 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι έξω από το κέντρο των Διαβατών βρίσκονται δύο ή τρία ταξί, ενώ μια άτυπη πιάτσα έχει στηθεί στον κεντρικό δρόμο στην παλιά εθνική οδό για Κιλκίς, σε μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου λίγο πριν από τη διασταύρωση για τον δρόμο που οδηγεί στο πρώην στρατόπεδο. Εκεί σταθμεύουν τα ταξί και στη συνέχεια, ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει, οδεύουν προς το κέντρο για να πάρουν τους πρόσφυγες.

Το κέντρο είναι ανοιχτού τύπου και οι πρόσφυγες μπορούν να φύγουν όποτε θελήσουν. Ελάχιστοι μιλούν αγγλικά και όση ώρα προσπαθούν να συνεννοηθούν με τους οδηγούς, τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν. «Δεν μιλούν αγγλικά και τους γράφουμε το ποσό για να καταλάβουν» λέει στη «δημοκρατία» ένας οδηγός ταξί.

Να σημειωθεί ότι χθες μεταφέρθηκε οργανωμένα με ευθύνη της Αστυνομίας μια ομάδα 120 προσφύγων με προορισμό την Ειδομένη. «Από εδώ εμάς ό,τι φεύγει συντεταγμένο έχει μια άλλη προοπτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σάκης Παπαθεμελής.