Γιώργος Αρβανιτίδης: Στην Χειμερινή Ολομέλεια του ΟΑΣΕ


Στην χειμερινή Ολομέλεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη #ΟΑΣΕ στη Βιέννη μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε την ανάγκη προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση των προσφύγων που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής:

«Οι χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με εκατομμύρια προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών θα πληγούν ιδιαίτερα τα προσεχή χρόνια και από κλιματικούς πρόσφυγες.

Αυτό προκαλεί έντονους προβληματισμούς για την ασφάλεια της περιοχής μας και η Ευρώπη οφείλει να δράσει συντονισμένα και αλληλέγγυα».

Αναλυτικά ολόκληρη η εισήγηση του κ. Αρβανιτίδη:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά μου να είμαι εδώ σήμερα κατά την 19η χειμερινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης στην όμορφη πόλη της Βιέννης.

Έχοντας ασχοληθεί με τον τομέα της ενέργειας διαπιστώνω τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της στην κλιματική αλλαγή, τόσο για την οικονομία και για την ανθρωπότητα.

Το ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην πρώτη γραμμή, είναι μια ιστορική πρόκληση για την ανθρώπινη φυλή.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία, την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Η Μεσόγειος είναι μία από της περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Στην Ευρώπη ιδίως οι μεσογειακές χώρες, λόγω της γεωγραφικής τους θέση πλήττονται ήδη και θα καταστούν αναπόφευκτα και στο μέλλον χώρος υποδοχής κλιματικών μεταναστών και προσφύγων.

Και αυτό πρέπει να είναι αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση .

Η Ευρώπη σήμερα πλήττεται από την ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών και των προσφύγων .

Μέχρι πρόσφατα, οι πρόσφυγες μετανάστευαν κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολέμου.

Ωστόσο, το φαινόμενο των κλιματικών προσφύγων θα είναι στην πρώτη γραμμή κατά τα έτη επόμενα .

Αυτά τα ευρήματα δεν είναι νέα.

Ήδη από το 2009, στο 17ο  Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ του Οργανισμού μας, του ΟΑΣΕ, τονίστηκε ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν τα βασικά προβλήματα των κοινωνιών μας σήμερα αγνοούνται και δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λύσεις.

Η ζήτηση ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η μετανάστευση που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος , και η σχέση της με την ανάπτυξη , είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν πριν από 11 χρόνια δεν είναι μόνο έγκυρα αλλά και όλο και πιεστικά .

Και όπως λένε στην ιατρική, η πρόληψη είναι η μισή λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σε μας, η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα θα μείωνε τους προβλεπόμενους κινδύνους.

Δηλαδή, η πρόληψη των συγκρούσεων, των συνεπειών των ακραίων καιρικών συνθηκών, των πυρκαγιών, των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της μετανάστευσης είναι δυνατόν να επιτευχθεί με μέτρα που πρέπει να ληφθούν .

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Και όπως είπε ο κ. Τσερετέλι το περασμένο έτος: “Μόνο με μια συννενόηση χέρι-χέρι και προς την ίδια κατεύθυνση , μπορούμε να ανεβούμε και να επιτύχουμε συγκεκριμένη πρόοδο για τους πολίτες μας”.

Ελπίζω να το πράξουμε, για τους πολίτες μας και για χάρη των μελλοντικών γενεών .

Σας ευχαριστώ πολύ !