Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στα Διαβατά, άρθρο της Μακεδονίας


Φόβοι για εκδήλωση ακραίων αντιδράσεων με την έλευση των πρώτων προσφύγων

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι κάτοικοι των Διαβατών, ενόψει της λειτουργίας του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου». Είναι μάλιστα αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, υποστηρίζοντας ότι διαχρονικά η πολιτεία απαξίωσε την περιοχή τους, χωροθετώντας δομές που συνέβαλαν στην υποβάθμισή της. Το κλίμα τις τελευταίες μέρες είναι εκρηκτικό, ενώ με την έλευση των πρώτων προσφύγων -ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες- υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκδηλωθούν ακραίες αντιδράσεις από ομάδες που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προκαλώντας επεισόδια.

Ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι πάντως κάνουν λόγο για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή του δήμου Δέλτα, κυρίως όμως στα Διαβατά, ενώ υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Φοβούνται δηλαδή ότι στην περίπτωση που το κέντρο δεν λειτουργήσει με τους κανόνες και τις προδιαγραφές που έχει θέσει η κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλεια, τη συνεχή περιφρούρηση του χώρου αλλά και τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν ακραίες αντιδράσεις.

«Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι, και όταν κανείς είναι σε αυτήν την κατάσταση, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις πού μπορεί να φτάσει» δήλωσε μιλώντας στη «Μ» ο αντιδήμαρχος Δέλτα Δημήτρης Σκουλαριώτης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κάτοικοι είναι συνετοί και θα φανούν ψύχραιμοι στο βαθμό που μπορούν, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας το επόμενο διάστημα.

Την πεποίθηση ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα, εφόσον όλα λειτουργήσουν σωστά, εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Δέλτα Γιάννης Ρήγας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν ομάδες που συνηθίζουν να λειτουργούν ακραία. «Δεν αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως είμαι σίγουρος ότι η πλειονότητα των πολιτών θα χειριστεί το θέμα με σύνεση, παρότι διαχρονικά η αντιμετώπιση της πολιτείας στην περιοχή μας δεν ήταν πρέπουσα» σχολίασε ο κ. Ρήγας.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Κάτοικοι και φορείς πάντως, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, απαντώντας στην οριστική απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει στα Διαβατά το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Ήδη η συντονιστική επιτροπή αγώνα βρίσκεται σε επαφές με νομικούς, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει η έκταση, με αίτημα την αναστολή λειτουργίας του κέντρου.

Την απόφαση των κατοίκων να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό για να δοθεί λύση αναμένεται να στηρίξει και ο οικείος δήμος Δέλτα, ενώ ο γειτονικός του δήμος Ωραιοκάστρου θα ζητήσει με έγγραφό του προς τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ) και την ΚΕΔΕ να αναλάβουν τις νομικές οδούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Διαβατών Γιώργο Σπανίδη, οι πολίτες της περιοχής μαζί με το δήμο και τους φορείς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου ανασταλεί η λειτουργία του κέντρου προσφύγων.

Χθες οι κάτοικοι των Διαβατών πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν και μαθητές από σχολεία της περιοχής, άρχισε από το γήπεδο των Διαβατών και κατέληξε στην είσοδο των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Πετρελαίων. Η κίνηση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων συσχετίζει την παρουσία των προσφύγων με θέματα ασφαλείας.

Παραδίδεται το κέντρο

Τη ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη διαμόρφωση του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου». Ο στρατός, υπό την αυστηρή περιφρούρηση των ΜΑΤ, εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση των μελών της συντονιστικής επιτροπής αγώνα έχουν ήδη στηθεί σκηνές για 1.000 άτομα, ενώ θα τοποθετηθούν και άλλες, καθώς με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα φιλοξενηθούν σταδιακά περί τα 4.000 άτομα.

Ωστόσο, πέρα από τις σκηνές, στο χώρο δεν υπάρχει καμία άλλη υποδομή, όπως υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, ενώ δεν είναι συνδεδεμένο το δίκτυο της αποχέτευσης, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της περιοχής, καθώς φοβούνται ότι με την έλευση τόσων ανθρώπων θα προκύψει ζήτημα δημόσιας υγείας. «Είναι θέμα ημερών να παραδοθεί ο χώρος. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το πότε αναμένονται οι πρώτοι πρόσφυγες, και είναι δικαιολογημένο ως ένα βαθμό καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι θα μπλοκάρουμε την είσοδό τους» σημείωσε ο κ. Σπανίδης

Ν. Τόσκας: “Κάνουν λάθος σε Διαβατά”

Λάδι στη φωτιά που άναψε η χωροθέτηση των επίμαχων κέντρων σε Διαβατά και αποθήκη 9 του ΟΛΘ έριξε με δηλώσεις ΤΟΥ σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος τόνισε ότι τόσο οι κάτοικοι στα Διαβατά όσο και στην Κω κάνουν λάθος που αντιδρούν. Επιτέθηκε μάλιστα και στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι οι εναλλακτικές προτάσεις τους δεν είναι προτάσεις.

«Το προσφυγικό είναι τεράστιο πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και φιλολογικές προτάσεις, όπως του δημάρχου της Κω που μας έκανε πρόταση για παραχώρηση πέντε στρεμμάτων, ή των δημάρχων της Θεσσαλονίκης που έλεγαν ‘να πάτε το hot spot στη Θέρμη’, στην πιο ακριβή περιοχή. Αυτά δεν είναι προτάσεις, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε αυτούς τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΠΕΔ ΚΜ Λ. Κυρίζογλου, ο οποίος σχολίασε δηκτικά πως «υπάρχει μεγάλη δυσκολία να αντιληφθεί κανείς τι εννοεί ο ‘ποιητής’», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «προκαλεί κατάπληξη η θέση υπουργού ‘αριστερής’ κυβέρνησης, που θέλει να ιδρυθούν τα κέντρα προσφύγων σε περιοχές με φτωχούς πολίτες και να υπερασπίζεται την άποψη ότι δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε ακριβές περιοχές, όπως η Θέρμη». Πρόσθεσε ακόμα πως είναι επίσης λυπηρό ο υπουργός να θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος, δυτικά μεν ως πληβείοι και ανατολικά ως πατρίκιοι, κατά το πρότυπο της ρωμαϊκής κοινωνίας.

Αντίθετο το επιμελητήριο για το λιμάνι

Την αντίθεση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων την Αποθήκη 9 του ΟΛΘ εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. Μιχάλης Ζορπίδης, με το σκεπτικό ότι οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων «πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και σωστά, και όχι σε βάρος άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων». Ο πρόεδρος του ΕΕΘ υποστηρίζει ότι η λειτουργία ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων αντιστρατεύεται τις λειτουργίες του λιμανιού και θα εμποδίσει τις προσπάθειες ανάπτυξής του. «Aδυνατούμε να πιστέψουμε ότι υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες θα επιτρέψουν να υπάρχει η θέα ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων ως πρώτη εικόνα των τουριστών που φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοια» τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αποδεχθεί τις προτάσεις χωροθέτησης που της υπέβαλαν οι δήμαρχοι της περιοχής.

Όχι στο «424» από το ΠΑΜΑΚ

Ανησυχία εκφράζει και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στο παλιό «424» στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο χώρος αυτός, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, εφάπτεται των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, που τον διεκδικεί εδώ και χρόνια, ώστε να μπορέσει να τον αξιοποιήσει για την επίλυση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Η πρυτανεία δεν παραβλέπει ότι η υποδοχή και η περίθαλψη των προσφύγων και στη Θεσσαλονίκη είναι πρώτιστης σημασίας, εκτιμά ωστόσο ότι η πρόταση αυτή προσκρούει στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι από τους χώρους αυτούς διέρχονται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές για να προσεγγίσουν το ίδρυμα και η λειτουργία του ως προσφυγικού καταυλισμού θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις πανεπιστημιακές λειτουργίες.

image

Δημοσιεύτηκε στη “Μακεδονια” την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016