Κορωνοϊός: Στους 26 οι νεκροί στην Ελλάδα – 71 νέα κρούσματα στη χώρα


Äçëþóåéò ôïõ õðïõñãïý Õãåßáò Âáóßëç Êéêßëéá êáé ôïõ åêðñïóþðïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ ãéá ôï íÝï êïñïíïúü, êáèçãçôÞ ÓùôÞñç Ôóéüäñá, óôï Õðïõñãåßï Õãåßáò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 13 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Η σημερινή (26/3) ενημέρωση του κ. Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊόυ στην Ελλάδα πραγματοποίησε και σήμερα, Πέμπτη (26/3) ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας 71 νέα κρούσματα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η εικόνα για τον κορωνοϊό στη χώρα μας έχει ως εξής:

  • 71 νέα κρούσματα
  • 892 συνολικά
  • 57 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
  • 54 διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα
  • 42 έχουν πάρει εξιτήριο
  • Είχαμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 26 συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία ήταν τα 73 έτη. Οι 21 ήταν άνδρες και οι 5 γυναίκες.

Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους, επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης ωστόσο “σε καμιά περίπτωση όμως δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμη μέσα στην μάχη, να μην πως στην αρχή της μάχης, ο καθένας από τη δική του πλευρά πρέπει να βοηθήσει”. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους “το είδαμε και χθες με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή”, τόνισε. Όπως είπε, εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μια επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από το νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γιατροί του κόσμου. Στον ασθενή μάλιστα από την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσαν στην Κρήτη χορηγούταν ειδική προληπτική αντιπηκτική αγωγή γι αυτόν τον σκοπό. “Δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών, όπως δείχνουν δημοσιευμένα δεδομένα από Κινέζους γιατρούς. Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο”, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας ο καθηγητής είπε ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου. Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από το γιατρό ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ, καταλαβαίνεται ότι δεν πρέπει και δεν μπορούν να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.

Σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο αλλά και για τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση στην κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Χθες το ευρωπαικό κέντρο εξέδωσε την αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ην. Βασίλειο. Σε αυτήν αναφέρει ότι σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 και πως έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκρίνοντας αυτήν την πορεία με την πορεία της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων.

Στην ίδια εκτίμηση κινδύνου τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα. Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα έως τώρα δεδομένα που έχουν, με τις διαφορετικές χώρες να έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα σε διαφορετική φάση της επιδημίας, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για το γενικό πληθυσμό και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση

 

 

πήγη typosthes