Νερό στην Δ.Ε. Αξιού, πως φτάσαμε στο πρόβλημα, του Γρηγόριου Τζήγκα


Νερό στην Δ.Ε. Αξιού, πως φτάσαμε στο πρόβλημα, του Γρηγόριου Τζήγκα

Πέρασαν 4 ½ χρόνια από τότε που η σημερινή δημοτική αρχή πήρε εντολή να δώσει λύσεις μεταξύ άλλων και στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ύδρευσης στη Δ.Ε Αξιού.

Δυστυχώς όμως οι όποιες καλόπιστες προσδοκίες διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Η δημοτική αρχή επέλεξε και ακολούθησε μια τακτική στρουθοκαμηλισμού σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Χωρίς κανένα σχέδιο για μια ενιαία και δίκαιη διαχείριση του νερού σε όλες τις πρώην κοινότητες του δήμου. Χωρίς καμιά ενημέρωση για την ποιότητα και τη χρήση του νερού πορεύθηκε επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή προχειρότητα και εγκληματική αδιαφορία για τη λύση του προβλήματος.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν όχι μόνο να μην δρομολογήσει τη λύση του πόσιμου νερού στη Δ.Ε Αξιού αλλά και να προσθέσει άλλα δύο μεγάλα προβλήματα. Το τεράστιο χρέος των 10.000.000 ευρώ προς την ΕΥΑΘ και την αναδρομική χρέωση και αδικαιολόγητη επιβολή του 80% στους κατοίκους Δ.Ε Εχεδώρου.

Το σπουδαιότερο όμως ακόμα που δείχνει τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πολιτική είναι η απαξία ακόμα και για απαντήσεις σε ερωτήματα και προτάσεις πολιτών και βουλευτών που πριν από ένα χρόνο είχαν αρχίσει να θέτουν.

Ακόμα σήμερα ο Δήμαρχος συνεχίζει να ειρωνεύεται την αγωνία και την προσπάθεια των απλών δημοτών να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Οι ευθύνες, επομένως, για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν απέτυχε γενικά και αόριστα ο δήμος να δώσει λύσεις και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τους δημότες.

Απέτυχε ο συγκεκριμένος Δήμαρχος και η ΔΕΥΑ. Απέτυχαν όμως και οι δημοτικοί σύμβουλοι (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) της ΔΕ Αξιού που όφειλαν όχι μόνο να μπουν μπροστά εδώ και χρόνια και να αναδείξουν το θέμα αλλά και να ταχθούν ενεργά αλληλέγγυοι στον αγώνα που απλοί πολίτες στα πλαίσια του πολιτικού ακτιβισμού ξεκίνησαν.

ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει θέμα όχι μόνο ποιότητας που δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα αλλά και επάρκειας που με τη σειρά της επιβαρύνει την ποιότητα του νερού.

Είναι λανθασμένη η εκτίμηση, ακόμα και πρώην δημάρχων και υπευθύνων της ύδρευσης ότι αν λειτουργούν τα εξυγιαντήρια και περιοριστεί με τα υδρόμετρα η κατανάλωση, το νερό επαρκεί. Λαμπρό επιχείρημα που το παίρνουν και το χρησιμοποιούν όσοι (μεταξύ αυτών και η ΕΥΑΘ) επιδιώκουν να στείλουν τη λύση στις καλένδες και να ξεχαστεί.

Αν ισχύει αυτό τότε γιατί και όταν λειτουργούν τα εξυγιαντήρια τους χειμερινούς μήνες που η κατανάλωση πέφτει έχουμε πρόβλημα; Και γιατί το πόσιμο νερό έπρεπε να το πάρει ο καταναλωτής με μπιτόνι από τη βρύση των εξυγιαντηρίων και ποτέ δεν έφτανε μέσω του δικτύου στη βρύση του;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο σχεδιασμός και η δυναμική των εξυγιαντηρίων ήταν σε σχέση με τις ανάγκες ανεπαρκής και για να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας ήμασταν και είμαστε αναγκασμένοι να ρίχνουμε στο δίκτυο νερό της υποβαθμισμένης (δεύτερης) γεώτρησης.

Να, λοιπόν πως το πρόβλημα της επάρκειας επιδρά και υποβαθμίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΑΣΗ για το πόσιμο νερό είναι η προσφυγή σε επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, πηγές κλπ) που απαιτούν και λιγότερη διήθηση, επεξεργασία και κόστος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για περιοχή όπως η δική μας, με επιβάρυνση του γεωλογικού υποβάθρου, επιμόλυνση των υπογείων υδάτων κλπ.

Όλα αυτά τεκμηριώνονται για την περιοχή μας στις μελέτες όλων των αρμοδίων φορέων και μεταξύ αυτών και του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με μοναδική και από όλους προτεινόμενη λύση τη σύνδεση με την ΕΥΑΘ (είναι διαθέσιμα όλα τα σχετικά έγγραφα που για την οικονομία του άρθρου δεν τα παραθέτω).

Σύμφωνα με τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου εκεί που πρέπει να εστιάσει την δράση της η ΔΕΥΑ είναι η άμεση σύνδεση με την ΕΥΑΘ. Οποιαδήποτε άλλη προτεινόμενη μέσα από την «περιβόητη» συγκριτική μελέτη εναλλακτική λύση όπως η αναβάθμιση των εξυγιαντηρίων, νέες γεωτρήσεις κλπ, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα επιβαρύνει οικονομικά το δήμο χωρίς αποτέλεσμα. Λειτουργούμε με όποιο κόστος τα εξυγιαντήρια για να ελαχιστοποιούμε προς το παρόν το πρόβλημα αλλά στοχεύουμε στην οριστική λύση που είναι η σύνδεσή μας με επιφανειακά και όχι υπόγεια νερά.

Τέλος επειδή «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» πρέπει να ειπωθεί και το εξής. Δεν χρειαζόμασταν ούτε και χρειαζόμαστε μεσολαβητές όπως ο κ. Φάμελος που θα μας υποδείξουν τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος μέσω συγκριτικών μελετών της ΕΥΑΘ. Αυτή είναι ούτως ή άλλως επιφυλακτική λόγω του χρέους του δήμου προς αυτήν, που όμως πρέπει να ρυθμιστεί και να αποπληρωθεί.

Αυτό που απαιτούμε είναι άμεση λύση. Να εκπονηθεί γρήγορα από την ΔΕΥΑ μελέτη, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να εκτελεστεί άμεσα το πολύ σε δύο έτη. Γιατί το 2022 μπορεί να γίνει και 2032.

Υπάρχουν ρεαλιστικές και γρήγορες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να βρεθούν όπως πχ η συνέχιση του αγωγού από Χαλάστρα και σε περίπτωση που η παροχή είναι μικρής διαμέτρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσυγκέντρωση σε δεξαμενές και πιεστικά. Ο υποκριτικός ισχυρισμός ότι η ΕΥΑΘ δεν έχει διαθέσιμο νερό και ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα διέλευσης της παροχής από τον Αξιό μάλλον υποτιμά την νοημοσύνη μας. Γιατί τουλάχιστον ακόμα η ΕΥΑΘ έχει δημόσιο χαρακτήρα άρα και δημόσια ευθύνη και εκ του νόμου παρότι είναι εισηγημένη στο χρηματιστήριο δεν μπορεί να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και υγείας των κατοίκων της ΔΕ Αξιού, άρα είναι και επιλέξιμο και στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας στα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ιδού, λοιπόν η πρόκληση. Αφού όλα αυτά είναι εδώ και είκοσι χρόνια γνωστά και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και επειδή παράλληλα με το δήμο που έχει την πρωτογενή ευθύνη υπάρχει και η πολιτική και ποινική ταυτόχρονα συνευθύνη τόσο της περιφέρειας όσο και του Υπουργείου Υγείας, ας σταματήσουν τις μεσολαβήσεις και τις υποσχέσεις. Ας σταματήσουν να δίνουν εντολές ο ένας στον άλλον και ας περάσουν στην πράξη.

Αυτή είναι που αρμόζει σε δημόσιους θεσμικούς παράγοντες και λειτουργούς και αυτή είναι που δίνει οριστικές λύσεις σε τόσο σοβαρά για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων προβλήματα.

Όλα τα άλλα θυμίζουν, μάλλον, εποχές «Μαυρογιαλούρων»

 


Γρηγόριος Τζήγκας
του Παναγιώτη, Δικηγόρος,
κάτοικος Κυμίνων Δήμου Δέλτα
Τηλ. 2391 910834
Κιν. 6973053156
email: [email protected]