Ο Αστέρας Αξίας και Τιμής στον Πόντιο αστροναύτη Γιουρτσίχιν


Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν είναι ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, του οποίου οι γονείς κατοικούν στην Σίνδο, του δήμου Δέλτα.

Ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων. Ο λόγος για τον ποντιακής καταγωγής αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο ο οποίος παρέλαβε από τα χέρια του Πάνου Καμμένου τιμητική διάκριση, υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που γέμισε τον αρχαιολογικό χώρο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

image
(Φωτ.: υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, ο άνθρωπος που πήγε την ελληνική σημαία και την ποντιακή λύρα στο διάστημα, πήρε μια νέα διάκριση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε μια λιτή τελετή ο υπουργός του απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής, που δίδεται στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων καθώς και σε Έλληνες που προσέφεραν διακεκριμένες υπηρεσίες στην πατρίδα.

image
(Φωτ.: υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. Με ποντιακές ρίζες και αυτός, ήταν ένα ακόμα πρόσωπο που έλαβε τιμητική πλακέτα στην εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Αυτή τη φορά, ανταπέδωσε την τιμή αποδίδοντας στον Πάνο Καμμένο το ανώτατο παράσημο της Βουλής της Αρμενίας.

Πηγή pontos-news.gr