Ο Δήμος Δέλτα τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων


Το Σάββατο 19 Μαΐου στα Διαβατά. 

Ο Δήμος Δέλτα τίμησε την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Το μήνυμα της διεκδίκησης δεν είναι η εκδίκηση, αλλά η καταλλαγή μεταξύ των λαών. Το μήνυμα της αναγνώρισης θα είναι η ειρήνευση στις συνειδήσεις και η αποφυγή της επανάληψης τέτοιων σχεδίων και τέτοιων ανθρωπιστικών δραμάτων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/5/2018 στο κατάμεστο Θεατράκι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών.

«Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έρχονται στο φως από εκείνη την περίοδο των σκληρών διωγμών. Δραματικές. Ανατριχιαστικές. Κι ας μην έχουν γίνει ταινία. Κι ας μην έχουν φτιαχτεί γι’ αυτές μουσεία. Κι ας μην αναγνωρίζουν ακόμη οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας την ιστορική πραγματικότητα. Παρά τους 4-5 αιώνες σκότους, καμία δύναμη δεν μπόρεσε να τους αλλοτριώσει, κανένας εχθρός να τους καταβάλλει. Δεν είναι ασύνδετη η επιχείρηση γενοκτονίας από τους κεμαλιστές των αρχών του 20ού αιώνα. Μόνο έτσι θα ήταν δυνατόν να τους καταβάλλουν: εξαφανίζοντάς τους. Και πάλι, οι Πόντιοι αδελφοί μας επιβίωσαν και πρόκοψαν» τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις ηγεσίες της ΠΟΠΣ και της ΠΟΕ για τον κοινό φετινό εορτασμό, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη που έθεσε ως στόχο την ενότητα του ποντιακού χώρου πριν από λίγα χρόνια. Τέλος, συνεχάρη την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών Αθηνά Σιδηροπούλου, αλλά και όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση.

Παρόντες, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Γ’ ΣΣ Γ. Αναστασίου, οι Βουλευτές Σ. Αναστασιάδης και Θ. Καράογλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Μπισμπινά και Κ. Γιουτίκας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μ. Δημοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Σκουλαριώτης, Ευ. Βαμβάκος και Π. Σάκας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γ. Γλώσσης και Σπ. Σταματάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελ. Μπαλογιάννη (Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ), Κ. Δουζδαμπάνης, Γρ. Ζάχος, Τρ. Κουρόγλου, η Πρόεδρος της Δ.Κ. Διαβατών Κ. Μιχελή, η Πρόεδρος της Δ.Κ. Ν. Μαγνησίας Σ. Καραπαύλου, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αν. Σισμανίδου, ο πρώην Δήμαρχος Εχεδώρου Μ. Σελβίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιωνίας «Ηρόδοτος» Γ. Σωτηριάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και άλλων Προσφύγων «Το Φανάρι» Κ. Τσαμπάζης, ο Πρόεδρος των Εργατικών Κατοικιών Διαβατών «Μακεδονία» Απ. Αποστολίδης κ.ά.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Στάθης Ταξίδης, δάσκαλος – συγγραφέας και αρχισυντάκτης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία», ενθουσίασε το κοινό με μια εμπνευσμένη ομιλία για τη γενοκτονία κάνοντας λόγο για «ατιμώρητη ύβρη κατά της ανθρωπότητας».

Κατά την εκδήλωση, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον ποντιακό ελληνισμό ο Ανέστη Χριστοφορίδης, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», και ο Γεώργιος Ιασωνίδης, μελετητής της ποντιακής παράδοσης.

Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αλ. Υψηλάντης» Αθηνά Σιδηροπούλου ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας για ολόκληρο τον ελληνισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Κυριακίδης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και αναφέρθηκε στην προσφορά των ανθρώπων του συλλόγου για τη διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, προβολή δεκάλεπτης ταινίας σχετικά με τη γενοκτονία, αφήγηση από τον θεατρικό συγγραφέα Νίκο Ταχταλίδη, απαγγελία κειμένου του Φίλωνα Κτενίδη για την αλησμόνητη πατρίδα από την Αλεξάνδρα Χριστιά, μουσική από τον λυράρη Κώστα Κυριακίδη ενώ έκλεισε με το χορό σέρρα από μέλη του Χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».