Οι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα, γράφει ο Λευτέρης Δανιηλίδης*


*Ο Λευτέρης Δανιηλίδης είναι φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων, με κατεύθυνση τον τουρισμό.

Η Ελλάδα αποτελεί ανέκαθεν μεγάλη τουριστική δύναμη.Το κλίμα,η τοποθεσία και η ασφάλεια είναι τρία μόνο από τα αρκετά χαρακτηριστικά που της προσδίδουν ένα αξιόλογο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Μάλιστα η τουριστική αυτή δυναμική φαίνεται πως αυξήθηκε κατά το 2017.
Η χρονιά αυτή σύμφωνα με στατιστική έρευνα του World Economic
Forum,αποτέλεσε θρίαμβο για την χώρα μας ως προς τη θέση μας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας,κατακτώντας την 24η θέση,μετρώντας 25 εκατομμύρια αφίξεις. Στην έρευνα αυτή, έρχονται να προστεθούν και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που καταγράφουν αύξηση των εσόδων κατά 10,3% το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα κάνουν λόγο για 12.994 δις ευρώ.
Σε αυτήν την αύξηση,θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η αύξηση αφίξεων από Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα, λοιπόν,με την Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DVR) υπήρξε αύξηση πωλήσεων κατά 30% για ταξίδια με προορισμό την χώρα μας. Μάλιστα ο αριθμός αυξήθηκε κατά 700.000 άτομα σε σχέση με πέρσι.
Οι πολιτικές,και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία,οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας αλλά και η ανασφάλεια λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία, φαίνεται να απωθούν τους Γερμανούς που εγκαταλείπουν σιγά σιγά την γειτονική μας χώρα από τα σχέδια τους,όπως παρατηρείται και από την μείωση των τουρκικών κρατήσεων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Thomas Cook συγκαταλέγει την Ελλάδα ως τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς την επόμενη χρονιά. Μένει λοιπόν η προσδοκία να γίνει πράξη και το 2018 να αποτελέσει ένα ακόμη πετυχημένο έτος όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού.