Το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός


A logo sits on a glass panel inside the Kongress Zentrum, also known as Congress Center, the venue of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Monday, Jan. 19, 2015. This week World leaders, influential executives, bankers and policy makers will attend the 45th annual meeting of the World Economic Forum in Davos that runs from Jan. 21-24. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο 23-26 Ιανουαρίου.

Κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου (23-26 Ιανουαρίου το 2018) η διεθνής οικονομική, πολιτική και ακαδημαϊκή ελίτ συγκεντρώνεται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για να συζητήσει τα παγκόσμια προβλήματα. Η σύναξη αυτή διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ίδρυσε το 1971 ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών Κλάους Σβαμπ.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1971, όταν ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Κλάους Σβαμπ προσκάλεσε 444 διευθυντικά στελέχη από δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες στο θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν την εισαγωγή πρακτικών του αμερικανικού μάνατζμεντ στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Η συνάντηση του Νταβός υποστηρίχθηκε από την τότε ΕΟΚ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η επιτυχία της συνάντησης ώθησε τον Σβαμπ να ιδρύσει ένα φορέα που θα αναλάμβανε τις μελλοντικές διοργανώσεις αυτού του είδους. Αρχικά, το ονόμασε «Φόρουμ Ευρωπαϊκού Μάνατζμεντ» («European Management Forum») και από το 1987 «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ» (World Economic Forum), όταν θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές του και σε κοινωνικοπολιτικά θέματα, εκτός από τα αμιγώς οικονομικά. Ο φορέας που διοργανώνει την ετήσια χειμερινή σύναξη του Νταβός, αλλά και περιφερειακές συναντήσεις, έχει τη μορφή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, εδρεύει στη Γενεύη και οι πόροι του προέρχονται από τις συνεισφορές των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι πολιτικοί ηγέτες άρχισαν να χρησιμοποιούν την ετήσια συνάντηση του Νταβός ως ένα βήμα για την ανταλλαγή απόψεων και τη δρομολόγηση λύσεων για περιφερειακά και διεθνή προβλήματα (Κοινή συνάντηση Ντε Κλερκ- Μαντέλα το 1992, Συμφωνία Πέρεζ-Αραφάτ το 1994).

Στην Ελλάδα, το Νταβός έγινε γνωστό το 1988, όταν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ, υπέγραψαν την ομώνυμη συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου για την έναρξη διαλόγου, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, που είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου τον προηγούμενο χρόνο. «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό» είχε δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα θα παραδεχθεί: «Mea culpa».

Η ετήσια συνάντηση του Νταβός βρίσκεται από τα τέλη του περασμένου αιώνα στο στόχαστρο των οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η WWF.

Το Νταβός είναι μία πόλη 11.000 κατοίκων, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τις 30.000 κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Υπάγεται στο καντόνι του Γκραουμπίντεν, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.560 μέτρων και θεωρείται η ψηλότερη πόλη στην Ευρώπη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετίας και αποτελεί το σκηνικό του μυθιστορήματος του Τόμας Μαν «Το Μαγικό Βουνό».

 

Πηγή: sansimera.gr