Με δεκαεπτά θέματα ημερήσιας διάταξης και δύο προ ημερησίας, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου, το πρώτο δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στο Δήμο Δέλτα.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Χαλβατζής εγκαινιάζοντας την πρώτη ψηφιακή συνεδρίαση αναφέρθηκε στη σημασία της τηλεδιάσκεψης για την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή απόψεων σε πραγματικό χρόνο.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την επίτευξη αυτής της μορφής συνεδριάσεων καθώς η νέα πραγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων μας οδήγησε στην ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών» τόνισε ο κ Χαλβατζής.
Ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι «η τηλεδιάσκεψη ήταν ένα πάγιο αίτημα από την αρχή της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, καθώς, προάγει τον εποικοδομητικό διάλογο και την άμεση λήψη αποφάσεων», ενώ ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια εφαρμογής αυτού του μέσου έγινε από το αρμόδιο τμήμα προγραμματισμού του Δήμου Δέλτα με την συνδρομή των υπαλλήλων του τμήματος γραμματείας και διοικητικής μέριμνας. Ο κ Ιωαννίδης ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που καλούμαστε να βιώσουμε.
Στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση του τοπικού συμβουλίου Διαβατών που αφορά στην παραμονή για έναν συν έναν χρόνο, του παραρτήματος του ΚΕΚ Νεφέλη σε κτήριο του Δήμου, ενώ το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση προς στο «Πράσινο Ταμείο», για τη χρηματοδότηση προμήθειας δώδεκα υπόγειων κάδων και ενός γερανού.
Οι δώδεκα κάδοι θα τοποθετηθούν ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια και τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας σε συνάρτηση με το σχεδιασμό που έχει γίνει για την τοποθέτηση των υπέργειων κάδων. Η χρηματοδότηση θα είναι κατά 80% από το «Πράσινο Ταμείο» και κατά 20% από ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου.
«Με τον νέο σχεδιασμό φιλοδοξούμε να τοποθετήσουμε υπόγειους κάδους σε όλες τις κοινότητες του Δήμου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια άρτια πρόταση που συντάχθηκε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες εξαιτίας της υποστελέχωσης τους. Ο κ Ιωαννίδης κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να συνεχιστεί.
Στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ψηφίστηκαν ομόφωνα μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη, έξι προτάσεις για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούν σε μελέτες και έργα διαφορετικού περιεχομένου. Αναλυτικά οι προτάσεις αφορούν: Στην ενεργειακή επιθεώρηση και αναβάθμιση των σχολικών και των δημοτικών κτιρίων, στην εκπόνηση μελέτης για το ΕΠΑΛ Χαλάστρας, στην μελέτη και την κατασκευή του ΕΠΑΛ Σίνδου, στη μελέτη αντισεισμικής προστασίας σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλο το δήμο Δέλτα καθώς και σε παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε Σίνδο και Διαβατά.
Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που περιλαμβάνει 13 νέα έργα και μελέτες που αφορούν το σύνολο των Δημοτικών Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δέλτα και την συνέχιση παλαιότερων μελετών και έργων.
Τα δεκατρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,823,453,75 ευρώ (προερχόμενα από ίδια έσοδα του δήμου, ΣΑΤΑ και εξειδικευμένες πιστώσεις) αφορούν σε παρεμβάσεις ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δήμο, σε συντηρήσεις σχολικών και δημοτικών κτηρίων, σε εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις των μυδοκαλλιεργητών της Χαλάστρας και σε ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ασφαλτοστρώσεων και ηλεκτροφωτισμού σε πολλές περιοχές του Δήμου Δέλτα και γιαυτό το λόγο εντάσσουμε αυτά τα νέα έργα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της εικόνας του Δήμου μας. Ήδη ετοιμάζονται και άλλες μελέτες που θα ενισχύσουν το τεχνικό πρόγραμμα και θα ενταχθούν στην πρώτη αναμόρφωση που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2021» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.
Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2021. Στην εισήγηση της, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Χρύσα Γεωργιάδου υπογράμμισε ότι τα δημοτικά τέλη παραμένουν στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στο 0,75,ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες , στο 1,60ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντας και στο 1,80 το τ.μ τους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους.
Επιπλέον ανακοίνωσε δύο νέες κατηγορίες μειώσεων δημοτικών τελών που αφορούν κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους. Συγκεκριμένα για χώρους από 1000 ως 6000 τετραγωνικά μέτρα αποφασίστηκε μείωση 20%, (στο 1,80) ενώ διατηρήθηκε για ακόμη έναν χρόνο η μείωση κατά 60% που ίσχυσε το 2020 για επαγγελματικούς χώρους άνω των 6000 τετραγωνικών μέτρων .
Επιπλέον για τα ηλεκτροδοτούμενα άλλα μη χρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα, (για τα οποία θα πιστοποιείται η μη χρήση τους μετά από αυτοψία δημοτικών υπαλλήλων), αποφασίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών στο 1 ευρώ από 1,80 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
«Τα δημοτικά τέλη του Δήμου Δέλτα είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους όμορους δήμους με τους οποίους μοιραζόμαστε εκτάσεις, όπως η βιομηχανική περιοχή.
Προσπαθούμε με μια ορθολογική διαχείριση να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους δημότες και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας και να συμβάλλουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» επεσήμανε η κ Γεωργιάδου η οποία ευχαρίστησε το προσωπικό της οικονομικής υπηρεσίας που όπως είπε καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φέρει σε πέρας τον τεράστιο όγκο δουλειάς που διαχειρίζεται. Παράλληλα η κ Γεωργιάδου ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει 9.722 αιτήσεις δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων για διόρθωση των ιδιοκτησιών και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των 2.825 αιτήσεων. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του μεγαλύτερου ποσοστού των αιτήσεων, θα υπάρχουν νέα και ασφαλή δεδομένα ώστε ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών.