Παρουσίαση βιβλίου: “Χαλάστρα και η ευρύτερη περιοχή-Ιστορικό, Πολιτιστικό και Οικιστικό Υπόβαθρο”


Την Τετάρτη 23 Μαΐου. 

Την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Χαλάστρας αποτυπώνει το νέο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το βιβλίο «Χαλάστρα και η ευρύτερη περιοχή – Ιστορικό, Πολιτιστικό και Οικιστικό Απόθεμα», σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ελένης Γ. Γαβρά, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από μια σειρά επιστημόνων και ερευνητών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 από ομάδα δέκα πανεπιστημιακών καθηγητών. Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναδεικνύονται και προβάλλονται ιστορικά, πολιτιστικά και οικιστικά στοιχεία της περιοχής με ταυτόχρονο φωτογραφικό υλικό.

Ο συλλογικός τόμος που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο κτίριο Μ2, την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 7 το απόγευμα.

Σημαντική όσο και απαραίτητη ήταν η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Το ενδιαφέρον και η υποστήριξη του δήμου Δέλτα παραμένουν ενεργά μέχρι σήμερα, γεγονός που υπογραμμίζεται από τη συμμετοχή του δήμου και στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νικόλαος Βασιλειάδης Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Κωνσταντίνος Βουδούρης Αρχαιολόγος – υπ. διδάκτωρ στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
  • Σταυρούλα Μαυρογένη Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

και η υπεύθυνη επιμέλειας της έκδοσης και συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Γ. Γαβρά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννα Δανδέλια.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται η σύγχρονη όσο και ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του ευρύτερου Δήμου Δέλτα. Η παρουσία της περιοχής στην αρχαιότητα, στη νεότερη και σύγχρονη εποχή, στο Μακεδονικό Αγώνα, ο τόπος και η κοινωνία στην «Κουλακιά» αλλά και η καλλιτεχνική ταυτότητα των Κολακιωτών αγιογράφων με αφορμή τη δράση στη γενέτειρα τους καταγράφονται στις έξι θεματικές ενότητες – κεφάλαια του βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννα Δανδέλια, στο τηλ: 2310-891.741 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]