Πόλη “λακκούβα”, πόλη Χαλάστρα όνομα και πράγμα – Γράφει η Μαββίδου Παρθένα


Πόλη “λακκούβα”, πόλη Χαλάστρα όνομα και πράγμα – Γράφει η Μαββίδου Παρθένα

*Το άρθρο αυτό αποτελεί άποψη της αναγνώστριας μας κα. Μαββίδου Παρθένας και δημοσιεύεται αυτούσιο έτσι ακριβώς όπως μας εστάλη.

Η πόλη προς αποφυγή. ” Η πόλη της λακκούβας.” Η πόλη των τροχαίων ατυχημάτων λόγω ολισθηρότητας των οδοστρωμάτων.
Η πόλη με τα περισσότερα ατυχήματα  με σωματικές και υλικές ζημιές, η πόλη με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα λόγω κακής στάθμευσης αυτοκινήτων , λόγω αδιαφορίας του Δήμου Δέλτα. Η πόλη με τους περισσότερους ασθενείς από πτώσεις στο πεζοδρόμιο λόγω κακοτεχνίας, με τραυματισμούς   από  δάγκωμα αδέσποτου ζώου, με τραυματισμούς σε παιδική χαρά, προαύλιο χώρο σχολείου ή σε δημοτικό αθλητικό χώρο! Κάδοι σκουπιδιών σπασμένοι ή ανύπαρκτοι.  Με ένα μνημείο υπέρ του έθνους όχι μόνο εντελώς ανεκμετάλλευτο αλλά ρημαγμένο μετά τα λαμπρά εγκαίνιά του.

Η πόλη με τις περισσότερες ζημιές σε ελαστικά αυτοκινήτων λόγω των χαλασμένων  δρόμων, από λακκούβες , λακκούβες, λακκούβες..
Λακκούβες παντού, πλάκες για τυφλούς που «συναντούν» δέντρα, κολώνες φωτισμού που στερεώνονται με μονωτική ταινία, χορηγηθείσες άδειες σε καταστήματα εστίασης για τραπεζάκια σε πεζοδρόμια, που όμως καθιστούν τον αστικό δημόσιο χώρο ασφυκτικό και κακάσχημο.
Η πόλη με τα χαλασμένα πεζοδρόμια και με  κατεστραμμένο όλο το οδικό της δίκτυο. Στην πόλη αυτή που μία μοναχική βόλτα στους δρόμους της θα αποδειχθεί επικίνδυνη: άθλιοι δρόμοι,  άθλια πεζοδρόμια, μηχανές, κολόνες, σκουπίδια, λακκούβες, δέντρα…
Γερανός της τροχαίας απλά κάνει βόλτες (όποτε τις κάνει) χωρίς να σηκώνει κανένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι που είναι παράνομα παρκαρισμένο, αυτό το άθλιο φαινόμενο που  συνεχίσει να γιγαντώνεται. Από τη στιγμή που η τροχαία δεν κάνει τίποτα μέσα στην πόλη, παρά μόνο σπασμωδικές κινήσεις σε ημέρες αιχμής , εμείς θα πρέπει απλά να προσευχόμαστε.

Το οδικό δίκτυο εδώ και χρόνια σε όλο του το τμήμα  είναι από χαλίκι και γεμάτο με λακκούβες.

Για να τον περάσει κάποιος οδηγός χρειάζεται ικανότητα, θάρρος, χρόνο, ικανότητες πιλότου χειριστή αεροπλάνου. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι η βασική διαδρομή για φορτηγά.

Την ώρα της οδήγησης έρχεσαι αντιμέτωπος  με βαρέα οχήματα φορτηγά που ανεξέλεγκτα και κατά μήκος της διαδρομής του οδικού δικτύου ΑΓΝΟΟΎΝ την σήμανση και αποφεύγουν την καταβολή φόρου.Ανεπηρέαστη η πόλη αυτή παρακολουθεί τη μάνα με τα δύο παιδιά να εκτελεί ‘ΤΟΎΜΠΕΣ’ με το αυτοκίνητό της από την ολισθηρότητα του δρόμου στην τοπική περιφερειακή οδό προς Κύμινα. Το ίδιο ανέμελα, παρακολουθεί και την πτώση ενηλίκων στα πεζοδρόμια της, λόγω της κακοτεχνίας τους, πτώσεις  που επιφέρουν σωματικές κακώσεις και κατάγματα. Το ίδιο ανέμελα παρακολουθεί κι η τοπική αστυνομία πόλεως τα συμβάντα.

Όσοι ταξιδεύουν εκεί θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ιατρικά εργαλεία και φάρμακα, καθώς η περίπτωση ατυχήματος είναι πάντα ορατή.

Πάντως, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες το τοπίο είναι μαγευτικό, διότι συνηθισμένες είναι και οι συναντήσεις των οδηγών με ελάφια, ταράνδους κομπίνες και θεριζοαλωνιστικές που καταλαμβάνουν το οδόστρωμα μαζί με σποροεκτοξευτήρες και αλυσοπρίονα.

Μάλλον η λύση είναι μία: να είναι αναγκασμένος ο κάθε δήμαρχος να υποστεί βόλτα στους δρόμους της πόλης με δίκυκλο τουλάχιστο κάθε βδομάδα. Και με υποχρεωτικό πέρασμα από κάθε λακκούβα με 50 χλμ/ώρα, που είναι το νόμιμο όριο ταχύτητας…

Αυτό που διαπιστώνω είναι μία παντελής έλλειψη οράματος, σχεδίου, οργάνωσης και πρωτοβουλίας.

Μαββίδου Παρθένα πολίτης αυτής της πόλης.