Δήμαρχος Δέλτα για Αγιά Σοφιά: “Ο Ερντογάν περιφρονεί την ιστορία”


Την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά στηλιτεύει ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης σε δήλωση του κάνοντας λόγο για μια απόφαση που περιφρονεί την ιστορία και οδηγεί την τουρκικό λαό για πολιτικά ιδιοτελείς εσωτερικούς και εξωτερικούς σκοπούς, σε παράνομες επεμβάσεις, με στόχο την αναγνώριση ρολού περιφερειακής δύναμης που μπορεί να επιβάλλει τους πολίτικους στόχους και επιδιώξεις στους γείτονες της.

Ο κ Ιωαννίδης καλεί την Παγκόσμια κοινότητα να επαναφέρει την Τουρκία «στο δρόμο της λογικής και του διάλογου, και να μην αρκείται σε διπλωματικές ασκήσεις κατευνασμού και ισορροπίας».

«Καλούμε, όλους σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκοί επίπεδο, που υποθάλπουν την στάση του Τούρκου Προέδρου με θολές δηλώσεις, ανεκτική στάση και διπλωματικές εξισορροπήσεις , να αναθεωρήσουν πρακτικά τη στάση τους, πριν είναι αργά για όλους. Ως Έλληνες , με συνείδηση της Ιστορίας του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής, των διδαγμάτων, δεν είμαστε διατεθειμένοι σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση , να υποστείλουμε τη Σημαία της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με Αγώνα και Αίμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ιωαννίδης

 

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Ιωαννίδη

Η Αγιά Σοφιά είναι διαχρονικό σύμβολο μιας ιστορικής εποχής, παγκόσμιομνημείοθρησκευτικήςλατρείας, τέχνης και πολιτισμού, χώρος  διάλογου μεταξύ, θρησκειών και εθνοτήτων, τόπος σύνδεσης εποχών, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO..

Η επιλογή – απόφαση του Προέδρου της Τουρκιάς, να μετατρέψει τον Βυζαντινό Ορθόδοξο Ναό της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε Ισλαμικό Τζάμι, αναδεικνύει την πλέοναναχρονιστικήεπεκτατικήαντίληψη της σημερινής ηγετικής ομάδας της γειτονικής χωράς, που επιδιώκει να εγκλωβίσει και να σύρει όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε σύγκρουση , σε όλα τα δυνατά πεδία εξωτερικά και εσωτερικά. Είτε αφορούν τις οριοθετήσεις των θαλασσιών ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας , είτε τις παράνομες επεμβάσεις σε ξένες χώρες, χωρίς εντολή παγκόσμιων οργανισμών (Ιράκ, Σύρια, Λιβύη), είτεφυλακίζονταςκάθεδιαφορετικήφωνή που διαφωνεί μαζί του στο εσωτερικό της χωράς του, είτε προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσει θρησκευτικού και πολιτισμικού τύπου συγκρούσεις.

Περιφρονεί την ιστορία και οδηγεί τoν τουρκικό λαό για πολιτικά ιδιοτελείς εσωτερικούς και εξωτερικούς σκοπούς, σε παράνομες επεμβάσεις, με στόχο την αναγνώρισηρολούπεριφερειακήςδύναμης που μπορεί να επιβάλλει τους πολίτικους στόχους και επιδιώξεις στους γείτονες της.

Είναι ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας και κυρίως των ηγετικών δυνάμεων να επιβάλλουν στην πράξη, την επαναφορά της Τουρκιάς στο δρόμο της λογικής και του διάλογου, να μην αρκούνται σε διπλωματικές ασκήσεις κατευνασμού και ισορροπίας.

Αλλά ακόμη κι αν δεν μπορέσουν να υπερβούν αυτή την διαρκήστάσησυγκεκαλυμμένηςυποκρισίας, από τη μια να «καταδικάζουν» χωρίς κυρώσεις τις κακές πρακτικές του Τούρκου Προέδρου και της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλλει και από την άλλη να την ανέχονταιχωρίςκάθεεπιθετικήεκδήλωση, με λογία και πράξεις σε όλα τα επίπεδα.

Όταν, ακόμα και Τούρκοι που «οι φωνές τους δεν ακούγονται», όπως ο διασημότερος εν ζωή συγγραφέας της Τουρκιάς, βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2006, που θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε κοσμικό μουσουλμανικό κράτος», η «το να μετατρέψουμε την Άγια Σοφία σε τζάμι, είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», τόνισε στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Καλούμε, όλους σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποθάλπουν την στάση του Τούρκου Προέδρου με θολές δηλώσεις, ανεκτική στάση και διπλωματικές εξισορροπήσεις , να αναθεωρήσουν πρακτικά τη στάση τους, πριν είναια ργά για όλους.

Ως Έλληνες , με συνείδηση της Ιστορίας του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής, των διδαγμάτων, δεν είμαστε διατεθειμένοι σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση , να υποστείλουμε τη Σημαία της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με Αγώνα και Αίμα ….!!!!!