Η πρώτη συγκομιδή παραγωγής στο αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο


Η πρώτη συγκομιδή παραγωγής στο αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η πρώτη συγκομιδή παραγωγής στο αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με το αλώνισμα 120 στρεμμάτων σιτηρών, μαλακού σιταριού για αρτοποιία και κριθαριού. Το γεγονός ικανοποίησε ιδιαίτερα τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ που ανέλαβαν την προσπάθεια, καθώς το αγρόκτημα έμενε κατά το μεγαλύτερο μέρος του ακαλλιέργητο από το 2012, όταν  συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός αγροτοτεχνίτης του.

Η αναβίωση του αγροκτήματος κατέστη εφικτή, μέσω της ευγενικής χορηγίας του Ιδρύματος Λάτση. Σήμερα στο αγρόκτημα καλλιεργούνται σιτηρά και εποχικά λαχανικά σε ολόκληρη την έκταση των 130 στρεμμάτων του, με την καθοδήγηση γεωπόνου. Η παραγωγή θα καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, καθώς και άλλων προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.  Η αναβίωση του αγροκτήματος δίνει σε μέλη του προγράμματος που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε θέματα αγροτικής παραγωγής, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που γίνονται όλο και πιο επίκαιρες στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Στους μελλοντικούς στόχους της ομάδας του αγροκτήματος είναι η επεξεργασία των προϊόντων και η προώθηση τους στην αγορά, η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας και οι πιλοτικές καλλιέργειες.

Σε μια χώρα με ελλειμματικό ισοζύγιο στα είδη διατροφής, η αναβίωση του αγροκτήματος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ βάζει το δικό της λιθαράκι στις προσπάθειες αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων και ενίσχυσης της διατροφικής ασφάλειας της κοινωνίας.

Πηγή: aftodioikisi.gr