Το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στη Ρουμανία


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +.

Στις 12/11/2017 και ημέρα Κυριακή, τέσσερις μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Δ.Σ. Διαβατών επισκέφθηκαν το Buzau, πόλη της Ρουμανίας, βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ που εγκρίθηκε για το σχολείο. Η συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς και το συνέδριο αποτελούσε ταυτόχρονα και συνάντηση των διαχειριστών του προγράμματος. Συμμετείχαν συνολικά μαθητές από 6 χώρες και εκπαιδευτικοί και από τις 7 χώρες του προγράμματος «STEM by ART» που συμμετέχουν http://stem.lupacovka.cz/.

Η υποδοχή, η περιποίηση, η διαμονή και η ξενάγηση από τους τοπικούς υπεύθυνους του προγράμματος του σχολείου Scoala Gimnaziala Nr.7, Buzau ήταν υποδειγματική.

Την 1η μέρα επισκέφθηκαν το σχολείο, για μια πρώτη γνωριμία και ξενάγηση στο χώρο τους, με εντυπωσιακά θεάματα, τοπικούς χορούς, εδέσματα και διάφορα ομαδικά παιχνίδια.

Η 2η μέρα ήταν ακόμη πιο συναρπαστική, γιατί ξεναγήθηκαν σε ένα εθνικό μνημείο της Ρουμανίας, στο Κάστρο Bran, του 13ου αιώνα, το γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα», της ομώνυμης πόλης στα Καρπάθια όρη, στην Κεντρική Ρουμανία. Στη συνέχεια και μετά το μεσημεριανό γεύμα στην πόλη Brasov,  παρακολούθησαν εργαστήρια στο «Steam Hub» με θέματα Αστρονομίας, Βιολογίας και με διαφορετικούς τρόπους μάθησης από αυτούς που έχουν συνηθίσει ως τώρα.

Την 3η μέρα συμμετείχαν όλοι σε ένα «Διαδραστικό Ταξίδι σε όλο τον Πλανήτη», που διεξήχθη στο Μουσείο Muzeul Județean Buzău, του προγράμματος Dumitru Dan Globe-Trotter – Proiectul Muzeului Judetean Buzau. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο αμφιθέατρο του Μουσείου έγινε η επίσημη παρουσίαση των πειραμάτων που είχαν ετοιμάσει όλοι οι συμμετέχοντες του έργου. Οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές και διεξήχθησαν παρουσία εκπροσώπων της τοπικής Δημοτικής αρχής, γονέων, συνοδών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών του σχολείου.

Η επίσκεψη την επόμενη μέρα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η βροχερή μέρα δεν εμπόδισε την ξενάγηση σε πολύ γνωστά μέρη της πόλης, στο Παλάτι της Βουλής, όπως ονομάζεται σήμερα και παλαιότερα Παλάτι του Λαού (το μεγαλύτερο κτίσμα της Ευρώπης και δεύτερο μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο) και σημερινό κυβερνείο, καθώς και την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Natural History museum Grigore Antipa. Τα παιδιά θαύμασαν τα υπέροχα εκθέματα που καλύπτουν τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, αλλά και την προϊστορία όλου του πλανήτη. Από τα αξιολογότερα κρίνεται ο ολόκληρος σκελετός ενός deinotherium gigantissimum προϊστορικού πλάσματος που θυμίζει ελέφαντα. Η μέρα στο Βουκουρέστι συνεχίστηκε στο «Σπίτι των Πειραμάτων», Casa Experimentelor – Romanian Science Center, όπου μικροί και μεγάλοι πειραματίστηκαν διαδραστικά με διάφορα φυσικά φαινόμενα.

Η έντονη βροχόπτωση της τελευταίας μέρας στο Buzau απέτρεψε την επίσκεψη στα Muddy Volcanoes, την ηφαιστιογενή λάσπη, που εκρήγνυνται με ήπιο τρόπο από βάθος 3000 μέτρων, ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Η αλλαγή του προγράμματος έφερε την ξενάγηση σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, το Manastirea Ciolanu Buzau, καθώς και ένα μικρό μεν, αλλά πολύ οργανωμένο και εντυπωσιακό σχολείο του χωριού Magura, το Scoala Gymnaziala Magura. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημέρωσαν τους επισκέπτες για την ιστορία του σχολείου, καθώς και τη δική τους συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο σχολείο υποδοχής του Buzau έγιναν εργαστήρια με πειράματα με απλά υλικά, αλλά με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, γεγονός που ενθουσίασε τους μαθητές. Το ένα από αυτά είχε ως θέμα τα Muddy Volcanoes και την ηφαιστιογενή λάβα που εκρήγνυται.

Η καταπληκτική επίσκεψη στην πόλη Buzau της Ρουμανίας έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο πάρτι σε ειδικό χώρο του ξενοδοχείου. Όλοι μαζί μια παρέα, μικροί και μεγάλοι, χόρεψαν, τραγούδησαν, αγκαλιάστηκαν, χάρηκαν για τη συμμετοχή, κάποιοι δάκρυσαν κατά τον αποχαιρετισμό, δίνοντας υπόσχεση και ραντεβού το Φεβρουάριο στη Βουλγαρία και τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, ως φιλοξενούμενοι του 1ου Δ.Σ. Διαβατών.