Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη


Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα σε συνταγή της Κατερίνας Καράδαλη

Γεια σας φίλες /φίλοι μου !!!

 

Λόγω νηστείας θα σας παρουσιάσω σήμερα μια ουδέτερη συνταγή ,η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη και πιστέψτε με θα αρέσει σε όλη την οικογένεια . Σκέφτηκα να φτιάξουμε ψωμί χωρίς ζύμωμα , αφράτο  εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά . Είναι μια συνταγή που θα τη φτιάχνετε όλο τον χρόνο ξανά και ξανά .Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για τον χρόνο αναμονής της ζύμης .Πιο εύκολο και νόστιμο ψωμί δεν έχετε φτιάξει ποτέ !!!

Δε θα σας κουράσω λοιπόν με πολλά λόγια ,άλλωστε η σημερινή μας συνταγή είναι παιχνιδάκι στην κυριολεξία !!!! Βάλτε και τα πιτσιρίκια σας να τη φτιάξουν αν θέλετε …τόσο απλή !!!

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο.

 

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ !!!

Υλικά συνταγής :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η μισό ολικής -μισό λευκό )

2 φακελάκια μαγιά ξερή

1 κουταλάκι ζάχαρη

2 κουταλάκια αλάτι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

680 -700 γρ νερό αναλόγως το αλεύρι (αν είναι σκληρό).

 

Εκτέλεση συνταγής :

 

  • Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό είναι όλο.
  • Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπωλ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να έχει ξεχειλίσει .
  • Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την επόμενη μέρα, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία. Γι’ αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.
  • Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.
  • Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.
  • Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει). Το βγάζουμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό ψωμί με την οικογένεια.

 

Τώρα θα έχετε το δικό σας υγιεινό  και νόστιμο ψωμάκι !!!

 

Καλή σας επιτυχία !!!

Εις το επανιδείν

Καράδαλη Κατερίνα