Ραγδαίες εξελίξεις με την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών


Ραγδαίες εξελίξεις με την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ελπίδες για άμεση απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σχεδόν επί ένα μήνα στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, γεννά το αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων προς τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένονται σύντομα εξελίξεις ως προς το θέμα του αιτήματος για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδονται οι διαδικασίες που αφορούν την εξέταση του αιτήματος για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Πιθανότατα σήμερα ή αύριο, όπως τονίζουν οι ίδιες «πηγές», θα υπάρξει εξέλιξη ως προς το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δικηγόρων των ελλήνων στρατιωτικών με τον εισαγγελέα είχε οριστεί για την Παρασκευή, προκειμένου να τους ενημερώσει -μεταξύ άλλων- για το αν έχει στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο.
Πιέσεις από Ευρωπαίους

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε στη Σύνοδο της Βάρνας το θέμα των στρατιωτικών, ζητώντας από τον Ερντογάν την άμεση αποφυλάκισή τους.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν από το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Στο θέμα των ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά και την παρέμβαση Γιούνκερ στη Βάρνα μπορεί να απελευθερωθούν πριν από το Πάσχα.

 

UPDATE

 

Alert! Το δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε να συνεχιστεί η προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών

 
Δεν έγινε αποδεκτό από τον Τούρκο εισαγγελέα το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων κρατούμενων στρατιωτικών, που κατατέθηκε σήμερα από τους δικηγόρους τους.

Στον απόηχο της Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ευρωπαίοι, με προεξάρχοντα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησαν από τον Ταγίπ Ερντογάν την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακιστέοι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διεμήνυσε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα τη στρατηγική τη χαράσσει ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι δυο αξιωματικοί θα απελευθερωθούν πριν από το Πάσχα.

Η αίτηση αποφυλάκισης δεν συνιστά αποφυλάκιση, αλλά αν γινόταν δεκτό, θα επρόκειτο για ένα θετικό βήμα, που τελικά δεν έγινε.
Καμμένος: Στο θέμα των στρατιωτικών, εγώ χαράζω τη στρατηγική

Εγώ χαράσσω τη στρατηγική του υπουργείου Άμυνας όσον αφορά τους χειρισμούς στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ο Πάνος Καμμένος στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ αυτών και ο Φώτης Κουβέλης.

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μίλησε πάλι για «ομηρία» των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ένας χαρακτηρισμός στον οποίο είναι αντίθετος ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Ο κ. Κουβέλης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε άψογα», τόνισε.

«Στο θέμα των στρατιωτικών, εγώ χαράζω τη στρατηγική. Όταν μίλησα για ομηρία, γνώριζα ακριβώς τι γινόταν. Και ο Μητσοτάκης μίλησε για ομηρία. Η επιλογή να θέσω θεσμικά το θέμα από την πρώτη στιγμή, ήταν αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα, σαν αυτά που συμβαίνουν συχνά στα σύνορα και λύνονται επί τόπου και χωρίς να υπάρχει ακόμη κατηγορητήριο. Έχω επιβεβαιωθεί για την «ομηρία» τους», υπογράμμισε.

«Είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί, φυλάνε και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τα 3 δισ. που πήρε ο Ερντογάν τα πήρε γιατί υπήρξε συμφωνία με ΕΕ για την μετανάστευση. Είναι και νατοϊκοί στρατιωτικοί. Εγώ τη χαράζω τη στρατηγική σε πλήρη συνεννόηση με πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά τους σχόλια, λυπάμαι που έχω επιβεβαιωθεί. Η παρέμβαση του Γιουνκέρ θα οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα. Εάν η Τουρκία είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί τους στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο», πρόσθεσε.
πηγή