Ραβασάκια σε 95.000 αγρότες για επιστροφή επιδοτήσεων


«Μπαίνουμε στην διαδικασία της ανάκτησης των επιχορηγήσεων» είπε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Βουλή αναφερθείς στις αγροτικές ενισχύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κρίθηκαν από την ΕΕ παράνομες.
Όπως επανέλαβε, μόνο για το «πακέτο Χατζηγάκη» θα επιχειρηθεί η ανάκτηση περίπου 215 εκατ. ευρώ από 95.000 αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1.000 ευρώ.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά τους πρώτους 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Αργότερα μάλιστα, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι τα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους αγρότες θα τους ζητούν να επιστρέψουν το μέρος της επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ (αν για παράδειγμα ένας αγρότης πήρε 13.000 ευρώ θα του ζητηθεί να επιστρέψει τα 8.000 ευρώ). Πρόσθεσε δε πως η ανάκτηση θα γίνει μέσω παρακράτησης από τις νέες ενισχύσεις σε πέντε δόσεις.
Ο ίδιος πάντως δείχνει να υπολογίζει πως οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές θα εξαντλήσουν την επιείκειά τους, χαμηλώνοντας την πήχη των προσδοκιών, υπενθυμίζοντας ότι ενώ αρχικώς αξίωναν επιστροφή 421 εκ. ευρώ από 725.000 αγρότες, μετά τις διαπραγματεύσεις το ποσό υποχώρησε στα 215 εκ. ευρώ.
Ο κ. Αποστόλου είπε ακόμα ότι εκτός από το «πακέτο Χατζηγάκη» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ ζητά την επιστροφή «του πακέτου Κοντού ύψους 108 εκ. ευρώ που δόθηκαν σε 54 συνεταιρισμούς και του «πακέτου Μωραΐτη» ύψους 500 εκ. ευρώ».

Πρόσθεσε πάντως αφοπλιστικά: «είπα στον Επίτροπο ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Είναι τέτοια η κατάσταση αυτών των συνεταιρισμών που δεν ξέρεις πού, ποιον και τι να κάνεις».

Πηγή: reporter.gr