Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι θέμα αγοράς


Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι θέμα αγοράς

 

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ως εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην “τροπολογία Παππά”, μίλησε για την ουσία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ρύθμιζε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με όρους δημοκρατίας, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

Τα κανάλια διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες, δηλαδή δημόσια περιουσία. Κατά συνέπεια, η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι θέμα αγοράς. Γι’ αυτό άλλωστε και το Σύνταγμα επιβάλει συγκεκριμένες αρχές ως προς τη λειτουργία του και άμεσο έλεγχο του κράτους μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, ακριβώς για να διασφαλίσει την τήρηση αυτών των αρχών.

Δημοκρατική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου σημαίνει πρωτίστως διασφάλιση της πολυφωνίας. Και εξωτερικής και εσωτερικής.

Εξωτερική πολυφωνία σημαίνει δυνατότητα για πολλά κανάλια, όσα επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα, το οποίο να θυμίσω ότι παρέχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το αναλογικό. Άρα ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις συνιστά ξεκάθαρη στρέβλωση της εξωτερικής πολυφωνίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτός.

Εσωτερική πολυφωνία, σημαίνει ποιοτικά κριτήρια και σεβασμό όλων των απόψεων, για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας. Και στο σημείο αυτό, ο νόμος τον οποίον ψηφίσατε έχει σοβαρά κενά.

Δεν μπορεί να λέει το κράτος, «παίρνει άδεια όποιος δώσει τα περισσότερα». Που τελικά ούτε αυτό συνέβη αφού φτιάξατε έναν διαγωνισμό στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πήραν άδεια προσφέροντας λιγότερα χρήματα από άλλους που τελικά δεν πήραν.

Αντίθετα, αυτό το οποίο θα έπρεπε να γίνει είναι:

  • πρώτον, να μπουν ποιοτικά κριτήρια όσον αφορά το πρόγραμμα, δηλαδή πόσο ευρωπαϊκό, πόσο εθνικό, πόσο ψυχαγωγία, πόσο ενημέρωση
και
  • δεύτερον, να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση ώστε να μην είναι δυνατόν τα κανάλια να μετατρέπονται σε μηχανισμούς προπαγάνδας.

Εσείς, δυστυχώς, δεν κάνατε τίποτα από όλα αυτά, γιατί η πραγματική σας πρόθεση ήταν να ελέγξετε και όχι να ρυθμίσετε το τηλεοπτικό τοπίο.

Προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να δημιουργήσετε συνθήκες κλειστής αγοράς, στην οποία ένας από τους τέσσερις παίκτες θα ήταν κάτι σαν «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL» με τα λεφτά μιας τράπεζας της «ΣΥΡΙΖΑ BANK».

Όμως ξεχάσατε, ίσως από αμέλεια, ίσως από υπεροψία, ότι το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή λειτουργείκαι σήμερα είστε αναγκασμένοι να πιείτε όλο το πικρό ποτήρι των σκοπιμοτήτων σας”.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας.