Στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πλημμύρα η Χαλάστρα


Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης.

Μενεμένη, Δενδροπόταμος, γέφυρα Αγίων Πάντων, Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, πλατεία Δημοκρατίας, ρέμα Πολίχνης είναι οι εντός Θεσσαλονίκης «κόκκινες» περιοχές για την πιθανότητα πλημμύρας.

Αυτό τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Κοντογιάννης, στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που έγινε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου.

Εκτός αυτών των έξι περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά, κίνδυνος ελλοχεύει και στα ανατολικά και συγκεκριμένα επί της οδού Παπανδρέου στο Φοίνικα, στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, αλλά και στα ρέματα Τριανδρίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής.

Εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, επίσης αυξημένο κίνδυνο να πλημμυρίσουν έχουν το Καβαλάρι, τα Βρασνά, ο Σταυρός, ο Μελισσουργός, ο Άγιος Αθανάσιος, η Χαλάστρα, η Μίκρα, η Νέα Μηχανιώνα, τα Βασιλικά και κάποια διαμερίσματα της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και Μηχανιώνας.

Ιδιαίτερη προσοχή όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να δείχνουν όσοι κινούνται σε διαβάσεις, ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου διασταυρώνονται χείμαρροι. «Εκεί πρέπει να δίνεται αυξημένη προσοχή και να ληφθούν αυστηρά μέτρα», επισήμανε ο κ. Κοντογιάννης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δήλωσαν στη σημερινή σύσκεψη την πλήρη ετοιμότητά τους, αλλά και τη διαρκή επιφυλακή για τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη θωράκιση δεκάδων περιοχών στο νομό Θεσσαλονίκης έναντι του παγετού και του χιονιά.

Στις περιοχές, που είναι στο «κόκκινο» για χιονιά και παγετό η Πυροσβεστική περιλαμβάνει:

-Νέα εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία μέχρι την περιφερειακή οδό.

-Τμήμα Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Τιτάν μέχρι την περιοχή Δερβενίου.

-Τμήμα Εγνατίας Οδού, από το ύψος του κόμβου Προφήτη μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.

-Τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από Στίβο προς Περιστερώνα μέχρι Απολλωνία.

-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο 31ο χιλιόμετρο.

-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας.

-Οδικός άξονας Πανόραμα – Εξοχή – Ασβεστοχώρι.

-Τμήμα περιφερειακής οδού, από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως την περιοχή του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.

-Οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.

-Επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι.

-Ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου προς Περιστερά – Λιβάδι – Πετροκέρασα – Ζαγκλιβέρι.

-Οικισμοί Πέντε Βρύσες, Όσσα και Βερτίσκος.

-Τμήμα επαρχιακής οδού Σοχού – Ασκού.

-Επαρχιακή οδός από Νέα Μεσήμβρια προς Ξηροχώρι στο ύψος των κεραιών.

-Περιοχή Χορτιάτη – Κεραίες – Κατασκήνωση Προσκόπων – Καταφύγιο ΣΕΟ.

Η Πυροσβεστική διαθέτει 52 οχήματα για άντληση υδάτων, έξι οχήματα της ΕΜΑΚ με ένα ερπυστριοφόρο, 81 φορητές αντλίες, 13 αντλίες της ΕΜΑΚ και 25 οχήματα με μόνιμο προσωπικό. «Όποτε έχουμε αυξημένη ετοιμότητα προστίθενται 15 συνεργεία, καθώς και οι αξιωματικοί που επιχειρούν στα σημεία. Σε γενική επιφυλακή τα συνεργεία υπερβαίνουν τα 30, ενώ Β’ ΕΜΑΚ διαθέτει λέμβους διάσωσης, καθώς και το ερπυστριοφόρο αμφίβιο όχημα», είπε ο κ. Κοντογιάννης.

Ο εκπρόσωπος της υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αγγελίδης, είπε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση στο νομό είναι διαχρονικά ελλιπής. «Κλιμάκια καταγράφουν τις επιπτώσεις από την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Εδώ και 40 χρόνια όμως έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα αι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με έργα που προγραμματίζονται και υλοποιούνται», τόνισε.

Πάντως, η διεύθυνση Τεχνικών Έργων διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο αποχιονισμού, με 27 μηχανήματα διασπαρμένα σε επτά έδρες του νομού Θεσσαλονίκης, σε Δενδροπόταμο, Ωραιόκαστρο, Καντερές, Επταπύργιο, Καρδία, Αφύλακτος και Απολλωνία.

Επάρκεια υπάρχει για τα επόμενα τρία χρόνια και στις απαιτούμενες ποσότητες αλατιού, σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου. «Ελπίζω να μην έχουμε επτά μέτρα χιόνια, αλλά όπως και να έχει θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και τις όποιες ελλείψεις αν υπάρξουν, όπως κάθε φορά», δήλωσε η κ. Πατουλίδου.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, είπε πως τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια βρίσκεται σε καλύτερη φάση ετοιμότητας απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Έχουμε προμηθευτεί 7.000 τόνους αλάτι για όλη την Περιφέρεια, ενώ σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για άλλους 20.000 τόνους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης τριετίας», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι η Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από φυσικές καταστροφές και κυρίως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και η Πιερία. Ήδη, είπε ο κ. Στεργιάδης, έχουν γίνει εντατικοί καθαρισμοί ρεμάτων, παραλιακών μετώπων και πρανών και αποδείχτηκε ότι οι παρεμβάσεις λειτούργησαν στις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.

Η προϊστάμενη Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ενημερώνονται τακτικά με email δήμοι και φορείς και είναι σε εξέλιξη η τριετής σύμβαση για 20.000 τόνους αλατιού προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις και τους επόμενους χειμώνες. Κυριότερο πρόβλημα είπε είναι για τη Θεσσαλονίκη οι πλημμύρες, λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά και εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης. Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τόνισε, βρίσκονται περιοχές στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας, Βόλβης, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά.

Σε ό,τι αφορά στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ευδωρίδης, επισήμανε ότι έχει γίνει πλήρης συντήρηση του εξοπλισμού του, υπάρχουν 13 αλατοδιανομείς και 500 τόνοι από αλάτι στην κεντρική δημοτική αποθήκη, ενώ από αύριο θα παραληφθούν άλλοι τόσοι. «Εδώ και δέκα ημέρες ξεκινήσαμε διάθεση άλατος σε σάκους και 5.000 – 5.500 σάκοι θα διατεθούν προς χρήση σε δημότες», εξήγησε.