Στο Καλοχώρι μεταφέρονται δύο τμήματα του Κρηναίου Οικοδομήματος


Αποτελούσε την κύρια πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στην απόσπαση δύο τμημάτων του εντυπωσιακού κρηναίου οικοδομήματος που αποκαλύφθηκε στον σταθμό “Αγίας Σοφίας” του μετρό Θεσσαλονίκης προχώρησε η Αττικό Μετρό. Οι εργασίες ξεκίνησαν χτες Σάββατο κι ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή, με τα δύο τμήματα να αφαιρούνται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου στη συνέχεια να ζυγιστούν και να μεταφερθούν στις αποθήκες της Αττικό Μετρό, στο Καλοχώρι.

Σε περίπου τρεις εβδομάδες πρόκειται να αποσπαστεί κι ένα τρίτο κομμάτι, το οποίο επίσης θα μεταφερθεί στο Καλοχώρι όπου και θα φυλαχτεί μέχρι την επανατοποθέτησή του στον σταθμό.

Η απομάκρυνση του κρηναίου, το οποίο αποτελούσε την κύρια πηγή υδροδότησης του κέντρου της Ρωμαϊκής πόλης, κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού Αγίας Σοφίας του μετρό.

Οι εργασίες στα εργοτάξια του μετρό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, ώστε να μην υπάρξει καθόλου χαμένος χρόνος και να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέλει το έργο να λειτουργεί το 2020» σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.

Το φθινόπωρο οι εργασίες κατασκευής του σταθμού

Το εντυπωσιακό κρηναίο, ήταν τουλάχιστον διώροφο και ήταν διακοσμημένο με αγάλματα. Μαζί με τις δύο ημικυκλικές μαρμαρόστρωτες πλατείες που αποκαλύφθηκαν στο βόρειο και το νότιο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας, αλλά και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, θα αποτελέσουν ακόμη έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο- εκτός από αυτόν της Βενιζέλου- που θα μπορεί να απολαμβάνει κάθε επισκέπτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό, οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αγίας Σοφίας θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, ώστε το φθινόπωρο να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού.

Επισκέψιμοι για ένα διήμερο δύο σταθμοί του μετρό

Επισκέψιμοι από κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 Ιουνίου δύο σταθμοί του υπό κατασκευή μετρό της πόλης, καθώς και το αμαξοστάσιο, ο “εγκέφαλος” του μεγάλου υπόγειου έργου.

Στους χώρους του μετρό πρόκειται να παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας των χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου οι πολίτες που θα εξασφαλίσουν μια θέση, θα μπορούν να επισκεφτούν τον Σταθμό Παπάφη του μετρό, όπου και τις βραδινές ώρες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν στον Σταθμό 25ης Μαρτίου, όπου και θα φτάσει ο πρώτος μετροπόντικας. Οι πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία το μηχάνημα να ολοκληρώνει τη διάνοιξη υπόγειας σήραγγας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο αμαξοστάσιο του μετρό. “Ο κόσμος θα δει ένα τεράστιο πολυσύνθετο έργο, όπως είναι το αμαξοστάσιο και παράλληλα θα απολαύσει μια συναυλία” σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Η εταιρεία πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση εντός της εβδομάδας για τις δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις.

 

Πηγή: thestival.gr