Σύσκεψη για τις καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων Δήμου Δέλτα


Σύσκεψη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιρισμών με βασικό θέμα τις καύσεις των αγροτικών υπολειμμάτων στο δήμο Δέλτα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο παλιό δημαρχείο Χαλάστρας. Η σύσκεψη στόχο είχε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα των καύσεων μέσα από την οριστική παύση τους.

Της συνεδρίασης προήδρευσε η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά. Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας και αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Χαλάστρας Δημήτρης Καμανάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αξιού Κώστας Βερβίτης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Φροντίδας Αδεσπότων Ζώων Σπύρος Καρκαμάνης, ο Πύραρχος διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού Τμήματος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλάστρας, εκπρόσωπος του Τμήματος Ασφαλείας Σίνδου, εκπρόσωποι Α’ και Β’ συνεταιρισμών Χαλάστρας, όπως και των συνεταιρισμών Νέων Μαλγάρων, Κυμίνων και Ανατολικού, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Νέων Μαλγάρων, Κυμίνων και Βραχιάς. Στη σύσκεψη μετείχαν η δημοτική σύμβουλος δήμου Δέλτα Ευαγγελία Στεργίδου, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέων Μαλγάρων Κλειώ Θεοδοσίου, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλάστρας Ελένη Κουϊμτζή, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολικού Γιώργος Κιρκινέζης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυμίνων Βασίλης Κατούνας και ο τοπικός σύμβουλος Νέων Μαλγάρων Θεοδόσης Σιάκκας.

Στην εισήγησή της η κ. Μπισμπινά επεσήμανε ότι οι περιοχές του δήμου το τελευταίο διάστημα θυμίζουν για μια ακόμη φορά τοπίο στην ομίχλη εξαιτίας των καύσεων αγροτικών υπολειμμάτων. Η κ. Μπισμπινά τόνισε πως μπορεί η καύση των χωραφιών να αποτελούσε κατά το παρελθόν μία συνήθη καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών, η πρακτική όμως αυτή καθιστά την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ έχει προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα, πέρα από την τεράστια κατασπατάληση δυνάμεων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τους αγρότες να σταματήσουν άμεσα την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων και παράλληλα, αιτήθηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν την επαγρύπνηση και την αστυνόμευση της περιοχής με κάθε μέσο και να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν καθώς υπεύθυνες είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία όσον αφορά την επιβολή ποινικών κυρώσεων αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβάλει διοικητικές κυρώσεις.