Τελικά έκανε η όχι ο δήμος Δέλτα αδελφοποίηση με δήμο της Τουρκίας;


Η εποικοδομητική και βάσιμη κριτική είναι το ζητούμενο, όταν απευθύνεται στην διοίκηση του τόπου. ΠΡΟΣΟΧΗ, οι λέξεις κλειδιά είναι η «εποικοδομητική» και η «βάσιμη». Όταν κάνεις κριτική θα πρέπει να βασίζεται σε πληροφορίες που στέκουν και όχι σε μυθεύματα που άκουσες σε συζητήσεις καφενείου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πολύς λόγος και κριτική έγιναν για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου Ακτενίζ της Τουρκίας στη Σίνδο. Δεκάδες δημοσιεύματα και δεκάδες συμπολίτες μας που αναπαρήγαγαν μια είδηση έτσι όπως βόλευε κάποιους.

Τι γράφτηκε και τι ακούστηκε;

Ο τίτλος του άρθρου «ο δήμος Δέλτα αδελφοποιήθηκε με δήμο της Τουρκίας» έγινε αντικείμενο αναπαραγωγής από  κόσμο και Μέσα με σαφή προσανατολισμό στον λαϊκισμό (πχ Μακελειό), όπου η είδηση πάει περίπατο και ασχολούμαστε με τον εντυπωσιασμό και όχι με την ουσία. Θα σας πούμε μια αλήθεια, είναι όντως πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα και να ανεβάσεις μια είδηση με παραπλανητικό και λαϊκίστικο τίτλο. Αιτία είναι πάντα τα κλικ, μια είδηση αναπαράγεται πιο εύκολα όταν ο τίτλος είναι φτιαγμένος για να γίνει «Viral». Όταν στην ζωή μας η μοναδική μονάδα μέτρησης έγινε το «Like» και όχι η ουσία όλοι μάθαμε να αναπαράγουμε ειδήσεις που πιο πολύ φλερτάρουν με το Fake news παρά με την είδηση.

Τελικά έκανε η όχι ο δήμος Δέλτα αδελφοποίηση με δήμο της Τουρκίας;

Αν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «EuropeAid» είναι αδερφοποίηση τότε ναι έκανε. Η αδελφοποίηση έγινε το 2018, όταν κανένας  από τους σημερινούς εκλεγμένους συμβούλους της διοίκησης δεν συμμετείχε στην διοίκηση του δήμου. Την απόφαση είχε πάρε στις 21 Νοεμβρίου 2018 η διοίκηση του δήμου Δέλτα. Συγκεκριμένα η απόφαση αφορούσε την υλοποίηση του έργου «Δημόσιος Αστικός Πράσινος Χώρος ως Πυρήνας Κοινωνίας και Καινοτομίας» (Public Urban Greek Spaces as the Core for Social Innovation and Civil Society), στο πλαίσιο του προγράμματος «EuropeAid» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Και γιατί είναι τόσο κατακριτέο να γίνεται μια συνεργασία μεταξύ δυο δήμων;

Το 2018 που εγκρίθηκε η συμμετοχή του δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κατάσταση στα σύνορα δεν ήταν η σημερινή. Οπότε μπορούμε να πούμε  ότι καλά έκανε η διοίκηση Φωτόπουλου που ενέκρινε την συμμετοχή του Δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από την μια ο δήμος Δέλτα συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και χτίζει σχέσεις σε διεθνές επίπεδο και από την άλλη μας δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρουμε βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού στον δικό μας δήμο.

Οπότε αν κρίνουμε το γεγονός από την ουσία του πράγματος, η οποία είναι η συμμετοχή του δήμου σε διεθνή προγράμματα, τότε πολύ καλά έκανε και ενέκρινε την συμμετοχή η διοίκηση Φωτόπουλου. Αν η απόφαση ήταν να παρθεί σήμερα, για ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετείχαμε και θα συνεργαζόμασταν με έναν δήμο της Τουρκίας, εκτιμώ ότι η απόφαση όποιας διοίκησης θα ήταν η ίδια με την κοινή γνώμη. Καμία συνεργασία με τους Τούρκους μέχρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στον Έβρο και να αποκατασταθεί η τάξη.  Τo πρόγραμμα όμως που αποφασίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο δεν μπορούσε να ακυρωθεί τώρα. Έτσι ο δήμος υποδέχτηκε την αποστολή της Τουρκίας με επιστήμονες και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  σε μια δύσκολη περίοδο που επισημάνθηκε στις δηλώσεις του Γιάννη Ιωαννίδη προς τον Τούρκο δήμαρχο.

Τελικά τι είναι αυτό που μας πείραξε τόσο;

Μας πείραξε ότι ο δήμος έκανε αδελφοποίηση με έναν δήμο της Τουρκίας. Και εμάς θα μας πείραζε αν η απόφαση ήταν σημερινή αλλά η απόφαση είναι του Νοεμβρίου του 2018. Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα ήταν απλά μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου με τον οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί με απόφαση του 2018.

Εμείς είμαστε πάντα στο πλευρό όλων των αναγνωστών μας όταν θέλουν να αναδείξουν ένα θέμα και να ασκήσουν κριτική στην διοίκηση του δήμου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες είναι να εκλέγουμε διοικήσεις και να τις ασκούμε κριτική όταν εκτρέπονται από τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Αλλά η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε γεγονότα και δεδομένα όχι σε μύθους.