«Βροχή» οι καταγγελίες των δημάρχων Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ!


Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης- Έλενα Καραβασίλη

Λάβροι εναντίον της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι οι δήμαρχοι του νομού. Μιλώντας στην Karfitsa κάνουν λόγο για «αιχροκερδική ιδιωτική εταιρία η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους πολίτες της πόλης, αλλά τους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα». Όπως καταγγέλλουν, η εταιρία παρά τις συνεχείς δικές τους οχλήσεις, επιμένει να αφαιρεί δρομολόγια από τις γραμμές εξυπηρέτησης, χρησιμοποιεί οχήματα παλαιού τύπου τα οποία είναι επικίνδυνα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι πολίτες στη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και μια ολόκληρη ώρα για να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με τους «τοπικούς άρχοντες» του νομού μεγαλύτερη δυσαρέσκεια συναντάται στη δυτική πλευρά της πόλης, η οποία είναι… αποκομμένη λόγω της υπάρχουσας κατάστασης στις μοναδικές αστικές συγκοινωνίες, έναντι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την αίσθηση πως είναι «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Ζητούν μάλιστα από την Πολιτεία να παρέμβει, προκειμένου να λυθούν τα κατά τόπους ζητήματα, αφού όπως λένε «πρέπει να έχει το κράτος λόγο στις συγκοινωνίες που το ίδιο για περίπου εξήντα χρόνια επιδοτεί».

Η εικόνα στα δυτικά
«Ο ΟΑΣΘ συνεχίζει να λειτουργεί ως αισχροκερδικός ιδιωτικός οργανισμός, αφαιρώντας παράνομα και αυθαίρετα, λεωφορεία από τα δρομολόγια σε καθημερινή βάση» αναφέρει στην Karfitsa ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Και συνεχίζει: «Χιλιάδες πολίτες δε μπορούν να εξυπηρετηθούν διότι τα οχήματα είναι γεμάτα και τα επόμενα λεωφορεία φτάνουν στις στάσεις μετά από 30 και 40 λεπτά. Η κατάσταση δε μέσα στα λεωφορεία είναι άθλια». Ο κ. Δανιηλίδης περιγράφει πως τα οχήματα στο εσωτερικό τους είναι βρώμικα, ενώ το καλοκαίρι εξαιτίας της μη λειτουργίας των κλιματιστικών έχει τύχει να λιποθυμήσουν επιβάτες ,λόγω ζέστης. «Στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες, υποδείξεις, καταγγελίες αλλά και προειδοποιήσεις μας ότι θα προσφύγουμε στις δικαστικές αρχές, επειδή παράνομα αφαιρούν δρομολόγια, η διοίκηση του ΟΑΣΘ συνεχίζει να κωφεύει. Ορισμένες μάλιστα φορές, με θράσος απειλεί ότι θα διακόψει κάποιες γραμμές. Πρέπει σύσσωμη η πολιτεία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης να εξετάσουμε και να καταλήξουμε κάπου για την αντιμετώπιση αυτού του κερδοσκοπικού οργανισμού, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός διαδημοτικού φορέα δημοτικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει σύσκεψη δημάρχων και φορέων για να αντιμετωπίσουμε την αισχρή και απαράδεκτη αυτή κατάσταση αλλά και τη θρασύτατη συμπεριφορά των διοικούντων του ΟΑΣΘ», καταλήγει ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών.

«Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Θεσσαλονίκης, με έναν ΟΑΣΘ να είναι αυτός που είναι, δεν υπάρχουν» αρκείται να δηλώσει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Για την κακή κατάσταση των οχημάτων του ΟΑΣΘ μιλά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες μας δεν αντικαθίστανται τα λεωφορεία» λέει χαρακτηριστικά. «Ο ΟΑΣΘ βάζει τα καλά του λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και στέλνει στην δυτική πλευρά της πόλης τα παλιά οχήματα. Υπάρχουν οχήματα δυο κατηγοριών δημιουργώντας την εντύπωση πως υπάρχουν και πολίτες δυο κατηγοριών» αναφέρει. Ο κ. Κυρίζογλου κρίνει μάλιστα πως οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες για την εικόνα της πόλης τις λαμαρίνες των εργοταξίων του ΜΕΤΡΟ που υπάρχουν σε όλο το μήκος της Εγνατίας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και τα Πανεπιστήμια.

Επανασχεδιασμός γραμμών και παλιά οχήματα
Επανασχεδιασμό των γραμμών με ευθύνη της Πολιτείας, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες του, ζητά μέσω της «Κ» ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Προσπαθούμε σε επίπεδο ρεαλισμού και λογικής να λύνουμε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Με ευθύνη κυρίως της πολιτείας, έχουν αποδυναμωθεί οι αστικές συγκοινωνίες σε ολόκληρο το νομό. Όμως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα στους Καλλικρατικούς δήμους, όπου χρειάζεται να γίνει επανασχεδιασμός των γραμμών. Είναι κάτι που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Πριν τον καλλικρατικό δήμο δεν ήταν στις προτεραιότητες μας να συνδέεται για παράδειγμα το Φίλυρο με το Πανόραμα, όμως πλέον υπάρχει ανάγκη διασύνδεσης αυτών των περιοχών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο γεγονός ότι στα αστικά είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι δεν λειτουργεί ο κλιματισμός εστιάζει και ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας. «Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι παλιά. Το χειμώνα οι δημότες όπως μου καταγγέλλουν γραπτά, ξεπαγιάζουν. Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι ότι τα οχήματα καθυστερούν συστηματικά. Δεν είναι ποτέ στην ώρα τους» λέει. Όπως εξηγεί ο κ. Σούλας μετέφερε τα παράπονα των δημοτών του στην διοίκηση του ΟΑΣΘ, με την τελευταία να του ζητά να γίνουν έργα σε δρόμους από όπου περνούν τα αστικά για να είναι ευκολότερη η διέλευσή τους. «Ανταποκριθήκαμε. Σε σημεία όπου δεν μπορούσαν να στρίψουν τα λεωφορεία λόγω παρκαρισμένων αυτοκινήτων τοποθετήσαμε κώνους. Ανταποκριθήκαμε άμεσα αλλά ακόμα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Περιμένουμε να το λύσουν από το καλοκαίρι» αναφέρει ο δήμαρχος και προαναγγέλλει πως από τις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Αποκομμένες περιοχές
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά –μια περιοχή με μεγάλα προβλήματα στην μετακίνηση των δημοτών- αναφέρεται στην αδυναμία σύνδεσης των δημοτικών ενοτήτων μεταξύ τους. Όπως λέει ο Γιάννης Καραγιάννης: «Τα προβλήματα είναι πολλά στην καθημερινότητα των δημοτών. Έχουν γίνει αλλαγές δρομολογίων, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από τον ΟΑΣΘ. Υπάρχει διαρκές πρόβλημα με τη σύνδεση μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων Σοχού και Καλλινδοίων. Για παράδειγμα τις Τρίτες που γίνεται το παζάρι στον Λαγκαδά, το πρόβλημα μετακίνησης των πολιτών είναι τεράστιο. Επίσης συνεχίζει να υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη μεταφορά των μαθητών της τοπικής κοινότητας Εξαλόφου. Φτάσαμε Χριστούγεννα και ακόμη δεν έχει βρεθεί μία λύση» καταλήγει.

Για άνιση μεταχείριση των πολιτών κατηγορεί τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη στην Ελλάδα του 2015 και ειδικότερα σε μια πόλη του 1,5 εκατομμυρίου υπάρχει περιοχή της Άνω Περαίας η οποία δεν εξυπηρετείται καθόλου από αστικά λεωφορεία. «Η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και δεν υπάρχουν αστικά. Κάναμε αίτημα στον ΟΑΣΘ και η διοίκηση μας ζήτησε να καταργηθούν άλλα δρομολόγια, επειδή δεν έχει κονδύλια. Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε να ικανοποιούνται όλοι οι δημότες μας» λέει. Και συμπληρώνει: «Μέχρι και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τους στείλαμε και τους ζητήσαμε να μεριμνήσουν, αλλά οι διοικούντες του ΟΑΣΘ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Συν τοις άλλοι οι αποστάσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στα όρια του δήμου μας είναι μεγάλες. Είναι αδύνατον να κυκλοφορούν αστικά παλιάς τεχνολογίας και χωρίς κλιματισμό».

«Τα λεωφορεία είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες περιμένουν για αρκετή ώρα στις στάσεις. Τα οχήματα είναι παλιά με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι επεκτάσεις διαδρομών είναι πλέον απαραίτητες. Επίσης είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε εκ νέου τις γραμμές, διότι είχαν γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του παρελθόντος. Χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία και ο οργανισμός αυτή τη στιγμή τα μειώνει. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει και ο Οργανισμός δυσκολίες, όμως πρέπει κάτι να γίνει ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες», σημειώνει ο δήμαρχος Παύλου- Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
Περισσότερα είναι τα παράπονα που δέχεται από τους δημότες του ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, αφού στην περιοχή του η μετακίνηση των πολιτών δεν γίνεται από τον ΟΑΣΘ, αλλά από τα ΚΤΕΛ (που διαθέτουν μετοχές στον ΟΑΣΘ) με αποτέλεσμα να πληρώνουν ακριβότερα το εισιτήριο. «Πιστεύω πως με αυτό που συμβαίνει υπάρχει μεγάλη αδικία και ανισότητα μεταξύ των πολιτών του ίδιου νομού» σχολιάζει στην Karfitsa ο κ. Λιάμας. «Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δυο κατηγοριών. Ο ΟΑΣΘ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και όχι τον δήμο μας. Αναγκαζόμαστε να εξυπηρετούμαστε με μόλις εννέα λεωφορεία του ΚΤΕΛ σε καθημερινή βάση» λέει ο δήμαρχος.

Μείωση της ποσότητας αλλά και της… ποιότητας των λεωφορείων «βλέπει» τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς. «Τα οχήματα είναι πολύ παλιά και δημιουργούνται συχνά πυκνά προβλήματα με αβαρίες οχημάτων. Υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Ελεούσα όπου υπάρχει μία γέφυρα από όπου δεν μπορούν να περάσουν τα μεγάλα οχήματα του ΟΑΣΘ αλλά και τα μικρά οχήματα του Οργανισμού που εξυπηρετούν την περιοχή, εμφανίζουν συχνά πυκνά προβλήματα. Συνεχώς αραιώνεται η πυκνότητα των δρομολογίων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στάσεις… θανάτου
Για την έλλειψη ασφάλειας στις στάσεις των αστικών μιλά από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού Προγραμματισμού και Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, Ηρακλής Τσακαλίδης. «Δεν έχουν λυθεί ακόμη τα ενδοδημοτικά προβλήματα συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν κοινωνικό αποκλεισμό. Ένας δημότης για παράδειγμα από το Πετρωτό για να φτάσει στο δημαρχείο, πρέπει να διανύσει μία απόσταση είκοσι χιλιομέτρων χωρίς αστική συγκοινωνία. Επίσης έχουμε πρόβλημα με την ασφάλεια πολλών στάσεων του ΟΑΣΘ. Επιδιώκουμε ασφαλείς στάσεις για τη μετεπιβίβαση των πολιτών. Πριν από δύο χρόνια είχαμε ένα θανατηφόρο ατύχημα σε στάση του ΟΑΣΘ, στο δρόμο Ωραιοκάστρου- Θεσσαλονίκης. Έχουμε να υποδείξουμε ασφαλέστερες επιλογές» καταλήγει ο κ. Τσακαλίδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης ίσως είναι ο μόνος αιρετός του νομού που δεν δέχεται τα παράπονα πολιτών για ανυπαρξία τακτικής αστικής συγκοινωνίας. «Επειδή βρισκόμαστε στην είσοδο και έξοδο της πόλης, λόγω αεροδρομίου έχουμε πολλές γραμμές που εξυπηρετούν τους δημότες μας. Ζητάμε βέβαια από τον ΟΑΣΘ να προχωρήσει σε αντικατάσταση των στεγάστρων των στάσεων γιατί τα περισσότερα έχουν φθαρεί και είναι επικίνδυνα» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μπακογλίδης.

Όμως και ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος κάνει λόγο για καλή συνεργασία με τον ΟΑΣΘ. «Επιδιώκουμε τη λειτουργία νέων δρομολογίων όπως π.χ. για τη σύνδεση των δρομολογίων του ΟΣΕ με τη ΒΙΠΕ και τα ΤΕΙ ή για τη σύνδεση του Καλοχωρίου με το διοικητικό κέντρο, τη λειτουργία εκδοτηρίου στο δήμο μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας, την ανανέωση του στόλου, αλλά και την αναπροσαρμογή κάποιων δρομολογίων. Επίσης, ήδη έχουμε προμηθευτεί τις νέες στάσεις και είμαστε σε συνεργασία με το ΣΑΣΘ για να τις εγκαταστήσουμε, ενώ συνεργαζόμαστε με τους «όμορους» δημάρχους για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες μας», λέει χαρακτηριστικά.
πηγη karfitsa.gr