40 τόνοι ελαστικών απομακρύνθηκαν από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου & τον Γαλλικό Ποταμό


Tους 40 (!) τόνους προσεγγίζουν τα φθαρμένα ελαστικά που απομακρύνθηκαν από τον πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, για τον καθαρισμό του εκτεταμένου υποθαλάσσιου σκουπιδότοπου τον οποίο αποκάλυψε η άμπωτη.

Το φυσικό φαινόμενο της μετακίνησης των υδάτων, έγινε αφορμή τις προηγούμενες μέρες για να αποκαλυφθεί εκτεταμένη ρύπανση του θαλάσσιου βυθού από τις ενέργειες ασυνείδητων, σε έκταση τριών χιλιομέτρων κατά μήκος του παράκτιου μετώπου, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.

Άμεσα, ο κ. Γιουτίκας ήρθε σε συνεννόηση με την εταιρία INTERGEO, ανάδοχο του έργου καθαρισμού και εξυγίανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και οργάνωσε την επιχείρηση καθαρισμού που ξεκίνησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χτες, μετά από πέντε μέρες συνεχούς προσπάθειας και με σημαντικές δυσκολίες στην «αποκόλληση» ελαστικών διαφόρων διαστάσεων από το θαλάσσιο πυθμένα, Τα ελαστικά και κάθε είδους μπάζα μεταφέρθηκαν σε μονάδες ανακύκλωσης.

Παρόντες στις εργασίες φόρτωσης και απομάκρυνσης των άχρηστων υλικών κατά τη χτεσινή, τελευταία μέρα της επιχείρησης απορρύπανσης της περιοχής, ήταν 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, προσκεκλημένοι του Αντιπεριφερειάρχη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη του ευρωπαϊκού προγράμματος «plastic busters MPAS» που υλοποιεί το ΥΠΕΝ, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές .

Ο κ. Γιουτίκας συζήτησε με τους φοιτητές και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Δ. Λαμπροπούλου, που τους συνόδευε, για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η ανεξέλεγκτη απόρριψη κάθε λογής, αποβλήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ενώ τους ενημέρωσε για τις εκτεταμένες δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας για την εξυγίανση και αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά περιοχών στη Θεσσαλονίκη.

«Αποδίδουμε καθαρή πλέον την ακτογραμμή του Θερμαϊκού Κόλπου στο ύψος της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, ανακόπτοντας τη δράση όσων αλόγιστα και ασυνείδητα επιμένουν να ρυπαίνουν. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την εταιρία INTERGEO που έχει αναλάβει τις εργασίες εξυγίανσης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, η οποία αν και δεν ήταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις, πρόθυμα συνέδραμε στην απορρύπανση κι αυτής της περιοχής. Εμείς, συνεχίζουμε το διαρκή αγώνα κατά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της ρύπανσης. Με τον εκτεταμένο καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, το 2021, στείλαμε για ανακύκλωση περισσότερους από 15 τόνους κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών και πάνω από 500 πλαστικά βαρέλια που συλλέξαμε από το βυθό και τις ακτές. Συνεχίζουμε και φέτος οριοθετώντας ταυτόχρονα ειδικά σημεία για τη συγκέντρωση αποβλήτων των οστρακοκαλλιεργειών , προκειμένου να αποτρέψουμε την κατάληξη τους στη θάλασσα. Την ίδια ώρα στο δυτικό παράκτιο μέτωπο έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η απομάκρυνση αποβλήτων σε έκταση 322 στρεμμάτων στο Καλοχώρι. Τα συνεργεία εργάζονται τώρα στην περιοχή των βυρσοδεψείων, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά και ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων στην ίδια περιοχή. Ανάβουμε ‘πράσινο’ στο περιβάλλον, βάζουμε τέλος στην υποβάθμιση», δήλωσε ο κ.Γιουτίκας.

 

Με πληροφορίες από: voria.gr